Fejtő a jelennek, a jövőnek - honlapot kapott a kanizsai születésű gondolkodó

Nagykanizsa - A tavaly elhunyt Fejtő Ferenc augusztus 31-én lett volna 100 éves. A kerek évfordulóra Földes Anita újságíró segítőivel egy honlapot készített az író, újságíró, történészről: hanganyagokon, interjúkon, portréfilm-részleteken, s megemlékezéseken keresztül ismerhetjük meg a "század utasát".

zaol.hu


A www.fejto100.hu ötletét Földes Anita újságíró Fejtő Ferenccel folytatott párizsi beszélgetései adták, illetve az általa készített, várhatóan jövőre, az ünnepi könyvhétre megjelenő, Száz év Vagány munkacímmel készülő életrajzi kötet. A fiatal zsurnaliszta hölgy Fejtőt a halála előtt körülbelül 3 évvel ismerte meg, akivel előbb több havi, majd heti, később napi rendszerességgel találkozott.

- Már az első alkalommal, néhány "kötelező" bemutatkozó mondat után, amit elmondtam magamról, belekezdett a regélésbe - idézte fel a kezdeteket az újságíró. - S bár vadidegen voltam számára, kikérte a véleményemet politikával, kultúrával, az "otthoni" helyzettel kapcsolatban - ez a nyitottság lehengerlő volt egy olyan ember részéről, aki megszokta, hogy rá kíváncsiak és az ő véleménye számít.

Mindemellett Fejtő Ferenc annyi érdekes és izgalmas történetet mesélt, amiről mi csak az iskolában tanulhattunk, olyan egyetemes és aktuális gondolatokat fogalmazott meg, hogy úgy éreztem, bűn lett volna nem fölvenni beszélgetéseinket - tette hozzá Földes Anita. És Feri bácsi sok mindenről beszélt: barátságáról József Attilával, eszmecseréiről Radnóti Miklóssal, Nagy Imrével, Thomas Mannal, és így tovább...

A kapcsolat gyümölcse a Fejtő születésnapján indított honlap, a www.fejto100.hu - számos hanganyag, interjú, portréfilm-részlet, valamint több mint 30 barát, Fejtő-kutató és egykori pályatárs (köztük Tamás Gáspár Miklós, Glatz Ferenc, Rajk László, Romsics Ignác és Kende Péter) visszaemlékezései révén ismerhetjük meg a kanizsai születésű írót, Fejtőt. S igazi kuriózumot, egy eredeti, eddig még kiadatlan Fejtő-könyv, a Rajk László peréről szóló dokumentumkötet részleteit (köztük Faludy György és Ignotus Pál beszámolóit a kikényszerített vallomásokról) is bemutatja a weboldal.

- Fejtőt sokan ismerik, de sajnos méltatlanul kevesen tudják, hogy milyen fontos személyisége ő századunknak - szögezte le a honlapot szerkesztő Földes Anita, aki fontosnak tartotta azt is közölni, hogy a grafikai koncepciót Sallai József (Saci) jegyzi, a terveket pedig Kalányos László, a mélyszegénységben élő sajókazai diákok taníttatásával foglalkozó Dr. Ámbedkár Gimnázium munkatársa valósította meg. Fotókat Sarkantyu Illés és Kaiser Ottó fotóművész, a Párizsi Magyar Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum, archív felvételeket pedig a Magyar Televízió bocsátott a szerkesztő rendelkezésére.

- Üldözték a fasiszták és a kommunisták is, börtön és halál várta volna mindkét rendszerben. Ilyen sors csak azokra sújt, akik nevüket vállalva valóban kiállnak az alapvető emberi jogokért. Ezért célunk, hogy megismertessük műveit - melyekből részletek is olvashatók a www.fejto100.hu-n -  ma is aktuális és tanulságos gondolatait, hitvallását és életszemléletét. Igyekszünk minden korosztálynak izgalmasat és újat mutatni. A honlap látogatója választhat: olvasni, hallgatni, vagy nézni kívánja (hiszen hang- és videofelvételek is szélesítik a repertoárt) egy majd' 100 éves bölcs üzeneteit - mert ahogy ő mesél, az üzenet nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékeinek is. 

Fotó: Sarkanytu Illés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!