Autómentes nap: vidám gyereksereggel és bosszankodó autósokkal (képgalériával)

Nagykanizsa - "Ha tudom, hogy ez lesz, lehozom a bringámat" fogalmazott egy 8-9 éves forma fiúcska, amikor látta, milyen hosszú sorban várakoztak a gyerekek kedden az Európai Autómentes Napon, az Erzsébet tér parkolójában kialakított KRESZ-parknál.

zaol.hu

Azok ugyanis, akik bringa nélkül érkeztek, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság kerékpárjaival vághattak neki az akadálypályának, s bizony, a szolgálati drótszamarak száma véges volt.  

Az elszántabbak türelmesen várakoztak, hogy Lovkó Balázs főhadnagy és Zsohár Gábor főtörzsőrmester figyelő tekintete, s nemegyszer tevőleges segítsége mellett leküzdjék a pályát. A gyakorlati megmérettetést írásbeli teszt, KRESZ-feladatlap kitöltése is megelőzte. Ez azonban csak egy, s nem is túl nagy szelete volt azoknak a programoknak, melyekkel az Európai Autómentes Napon várták  az érdeklődőket. 


Főszerepben kétkeréken


Az Autó nélkül a városban mottóval kontinens-szerte megrendezett, a motorizált közlekedés hátrányaira figyelmeztető és az egészséges életmódra ösztönző akcióhoz a megyéből egyedüliként csatlakozott a dél-zalai önkormányzat. Ennek keretében rendezték meg a város általános iskolásai számára a 12 órán át tartó Vasemberke Kupát, melyen körülbelül 100 felsős diák mérte össze ügyességét többféle játékos vetélkedő során. A város valamennyi, azaz körülbelül 400 óvodása (akik közül több mint negyvenen biciklivel érkeztek) közös, a Hevesi-ovi óvónői által vezényelt vidám tornán vehettek részt, majd jutalmul megnézhettek egy bábszínházi előadást. A kicsivel odébb felállított sátrak egyikében vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet mértek, egy másikban pedig az egészséges táplálkozásra próbálták felhívni a figyelmet a Szívbetegek Egyesülete tagjai.


Autók nélkül

- Sárgarépát, karfiolt, káposztát, sajtot és natúr joghurtot kóstoltunk  - mondta a Bolyai János Általános Iskola Koósz Melánia, Zvér Bianka, Keszlár Fanni és Bencze Krisztina összetételű felsős csapatának alkalmi szóvivője, Balogh Nikolett.  Persze, ez nem új nekünk, tízóraira is szoktunk ilyesmit hozni, főleg almát, szőlőt, szilvát. A szüleink figyelnek az étrendünkre... 

Sok érdeklődőt vonzott a Zala Volán Zrt. legújabb, szintén az Erzsébet téren kiállított, a legmagasabb környezetvédelmi előírásokat teljesítő autóbusza is, amely a helyi közlekedésben vesz részt. Természetesen, sok gyermek megragadta az alkalmat és beült a vezetőülésbe is...

Délután utcai kosárlabdaverseny, valamint futóverseny zajlott  ezek körülbelül 700 gyermeket és kamaszt mozgattak meg.


TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK A FOTÓKRA!
Fotók: Varga György


Az autómentes nap programjai óriási sikert arattak a fiatalok körében  - nem úgy az autósok között: a versenyek idejére a Fő út részleges lezárása miatt sokan mérgelődtek a környező utcákban kialakult dugókban várakozva. Talán, ha otthon hagy(hat)ták volna az autójukat... 


Az Európai Autómentes Nap alapvető célja, hogy az embereket rávegye: ha csak lehet, ne a környezetet szennyező gépkocsit vegyék igénybe, hanem például kerékpárt. 1997-ben Franciaországban, La Rochelle-ben került sor először autómentes napra, egy évvel később egész Franciaországban megrendezték, 2000 februárjában pedig az Európai Unió közös nyilatkozatban ismerte el a programot. Azóta több Európán kívüli ország, például Brazília, Japán és Argentína is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!