Tombolt a közönség a magyar lánglovagok show műsorán

Vn - Háromezer-ötszáz résztvevő előtt tette le a névjegyét a becsehelyi leány- és a letenyei fiúcsapat a csehországi Ostravában július 19-26-ig megrendezett 17. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Olimpián.

Kelemen Valéria

Az ifjú letenyei lánglovagok a 11. helyen zárták a 39 csapatos küzdelmet, becsehelyi kolléganőik pedig a 4. helyezést szerezték meg az olimpia nyolcas mezőnyben. A dél-zalai önkéntes tűzoltó egyesületek csapatai ráadásul nem csak az akadálypályán állták meg a helyüket: az összesen 3500 versenyzőt számláló olimpia kulturális bemutatóján például olyan nagyszerű show műsort varázsoltak a színpadra, amire nem csak a tomboló közönség, hanem a szaktekintélyekből álló zsűri is fogékony volt. Olyannyira, hogy műsorukkal elnyerték az első helyezésért járó trófeát.  

- Igaz, hogy ez a fellépés nem számított bele a végső helyezésünkbe, mégis olyan nyomot hagyott bennünk, s szerintük a közönségben is, amiről még sokáig beszélünk - mondta Simon Luca Sára, a becsehelyi lányok mindössze 17 éves csapatvezetője, akinek ez már a harmadik olimpiája volt. 

- Műsorunkat arra a jó kapcsolatra építettük, ami a letenyeiek és a becsehelyiek között régóta fennáll, s nem is csalódtunk. A fiúk nagyszerű csárdása, a lányok csábos hastánca s a köré font történet fergeteges volt, kitörő sikert aratott. S mivel mindig Ria-ria, Hungária! felkiáltással közlekedtünk, s ahol csak lehetett, nyomtuk a táncot, népszerűek voltunk az olimpián.  

A 2007-es svédországi olimpián ezüstérmet nyert becsehelyi leány csapatból négyen - Sütő Luca, Németh Gabriella, Balogh Natália, Panka Barbara - vettek részt az ostravai viadalon, a többiek - Rádi Alexandra, Dublecz Ivett, Hári Viktória, Huller Vanessza, Soós Annamária, Szücs Anita és Gyergyák Virág - ezen az olimpián debütáltak. 

S hogy miből is állt az olipiai verseny? 

- Az ifjúsági versenynek két része van, s az első a 75 méteres akadálypálya - árulta el 14 éves Sütő Luca, aki öt legyezőt kapott a japánoktól, mégis az olasz fiúkat őrizte meg jobban az emlékezetében. Már el is döntötte: a 2013-as itáliai olimpiára mindenképp elmegy. 

- A vizesárokból, gátból, kúszóalagútból és futópadlóból álló pálya végén pumpálni kell, tehát a fecskendővel a céltáblán lévő tartályt kell megtölteni vízzel, majd a felismerőállványra eszközöket kell feltenni, a másik állványon pedig kötéseket csinálni. A csapat első fele csinálja a fecskendős pumpálást, négyen pedig négy darab tömlőt fektetnek ki a pályán végig, az eszközök mentén.  

Az olimpián a becsehelyi lányok 48 másodperc alatt küzdötték le az akadálypályát, a letenyei fiúk - Balassa Vince, Balassa Máté, Illés Marcell, Oláh Norbert, Kovács Márió, Kovács Klaudia, Madura Bertram, László Ádám, Soós Zsolt, Bognár Jenő, Hajdár László, felkészítő ifj. Bedőcs Attila és Kozma József alezredes - pedig 44 másodperccel, alaposan megjavítva addigi, ob-nyertes 57 másodperces legjobb idejüket. A legkisebb letenyei legény, a 12 éves Illés Marcell szerint ezt az egy éve tartó kemény felkészülésnek, s az egerszegi rekortánon való gyakori ezdéseknek is köszönhetik.   



Simon Luca Sárának ifjú kora ellenére ez már a harmadik olimpiája volt

- A verseny másik része a 400 méteres váltófutás, ahol egy létrafalat kell leküzdeni, tömlőt elhelyezni, s a fecskendőt is húzva egy limbó (magasugró léc) alatt átbújni - folytatta a 150 centire nőtt, 35 kilós Marci. - Ezt követi egy gátugrás, poroltó lerakás, s a végén egy szerelés.    

- A lányok 1 perc 17, mi pedig 1 perc 15 másodperccel zártuk a váltófutást, amihez még hozzájött a csapat korpontja, így a három összetevőből alakult ki a végeredmény - tájékoztatott a 14 éves Kovács Márió, hozzátéve: minél fiatalabb tagokból áll egy csapat, annál magasabb pont jár.  

- A negyedik helyünknek mindenki szívből örült, mert azt az időt, amire számítottunk, hozták a lányok - vélekedett Simon Luca Sára. - A győztes szlovén lányoknál mindkét versenyben 3-4 másodperccel voltunk lassabbak, tehát csak pár másodperc döntött. 

- Mivel mi most debütáltunk az olimpián, és saját rekordunkat megdöntöttük, a hivatásos tűzoltókat vezető Kozma József alezredesnek is kellemes meglepetést szereztünk - mondta a 13 éves, hivatásos tűzoltónak készülő  Oláh Norbert, aki a szponzorok támogatásáról és az őket elkísérő szülők szurkolásáról, valamint a becsehelyi és letenyei, megható hazai fogadásukról is szólt. 

- Mivel a tűzoltásban és műszaki mentésben 18 év az alsó korhatár, éles bevetésen még nem vehetünk részt, de a háttérmunkákban segédkezhetünk. A kötelet húzhatjuk, a tűzcsapra csatlakoztathatunk, csak a tűz közelében még nem lehetünk, biztonsági okokból. Avartüzeknél lapáttal már oltottunk, s a murai árvíznél is az egész csapattal helytálltunk, mentve a menthetőt. Minden vágyam, hogy hivatásos tűzoltó legyek, a bátorságuk és hősiességük annyira lenyűgöző. 

- Az önkéntes tűzoltó egyesület tagjaként továbbra is szeretném folytatni a munkát, s most azzal próbálkozunk, hogy egy felnőtt csapatot is létrehozzunk Becsehelyen - árulta el Simon Luca Sára, aki az ÖTE elnökének választott édesapja hatására, 11 évesen került a lánglovagok közelébe. - Az egykori társaimat szeretnénk visszacsalogatni, hogy a felnőttek között is legyen egy jó csapatunk. Azzal a nem titkolt céllal, hogy velük is kijussunk az olimpiára.  



A Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület fiú csapata az olimpián  Fotók: Gergely Szilárd, Kelemen Valéria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!