Puskával is védték a szerkők fészkeit

Zalavár - Az idei akció sikeresnek bizonyult, ezért jövőre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai még több fészekalapot terveznek a Kis-Balatonba telepíteni, fattyúszerkők számára.

Varga Andor

Jó két hónapja írtunk az akcióról, melynek során természetvédelmi őrök barkácsolt fészekalapokat helyeztek el a Kis-Balatonon, a kifejletten 2325 centiméter hosszú és 7478 szárnyfesztávolságú védett vándor, a fattyúszerkő számára. 
A madár rendesen vízinövények felszínen lebegő részeire rakja fészkét, ám a korábban kellően sűrű hínárnövényzet az utóbbi időben megritkult és elsatnyult, s ennek nyomán csökkent a szerkőfészkek száma is. Az akció egy hét után sikeresnek mutatkozott, akkor a szakemberek 22 madárpárt számoltak a műalapokon, ám mérleget igazán csak ezekben a napokban, az utódok kirepülése után lehet vonni.


Élet szerkőéknél. Jövőre még népesebb kolóniát szeretnének
Fotó: Nagy Lajos

- A nászidőszakot valóban 44 madár töltötte a mesterséges szigeteinken (a hímek ilyenkor apró halakat visznek a tojónak ajándékba, valamint a levegőben körözve táncolnak neki), ám az azóta eltelt viharos, jégesős, erős hullámveréses időjárás sok madarat elűzött végül - mesélte Magyari Máté, az akció egyik részese. - Hét pár tartott ki minden nehézségen át, s közülük hat 1-1 fiókát nevelt fel, míg egy fészekben - csodával határos módon - mindhárom kikelt fióka megérte azt a kort, amikor már sem az elemek, sem a ragadozók nem bánhatnak el vele könnyű prédaként.

A fészkeket elsősorban a dolmányos varjak és a barna rétihéják dézsmálták, annak ellenére, hogy idén többszörös volt a védelem. Óvták őket egyrészt a szülők (a pár fészken ülő tagja egy-egy fiókát tud a szárnya alá venni és védelmezni, míg a többi öreg madár a levegőben igyekszik visszaverni a rablók támadásait), valamint a költést kiemelt figyelemmel kísérő nemzeti parkos őrök is. Ám a természet törvényeivel szemben a rendszeresen végzett kisgolyós puskás riasztás sem bizonyult elég hatékonynak...

- Ezzel együtt az akció feltétlen sikeres, hiszen a Kis-Balatonban idén összesen ez a hét pár szerkő fészkelt, tehát az erőfeszítéseink nélkül vélhetően egyetlen fióka sem kelt volna ki - vont mérleget Magyari Máté. - Megfigyeltük, hogy a madarak azokat a fészekalapokat foglalták el, amelyeket vízitök leveleivel és vidrakeserűfű friss hajtásaival előkészítettünk nekik, ezekre további fészekanyagot hordva építettek otthont maguknak. Jövőre ezt a tapasztalatot is hasznosítva telepítünk még több fészekalapot a Kis-Balatonba.



Kapcsolódó cikkünk - kattintson az alábbi címre: 

Amikor valódi hasznot hajt a gyilkos vakondháló 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!