Önkéntesek, közhasznúak irtották a parlagfüvet

Alsónemesapáti - Parlagfűmentesítési akciónapot rendeztek az egerszegi kistérség településein. Ez alkalomból sajtótájékoztatóan számoltak be az allergén gyom ellen tett intézkedésekről.

MTI

A kistérségi társulás és a parlagfűmentes régióért albizottság közös rendezvényén elhangzott: megyénkben 16 településen 46 program zajlott az ÁNTSZ támogatásával. Cél, hogy a környezettudatos magatartás kialakításával igyekezzenek csökkenteni a parlagfű károsító hatását.

A munkaügyi központ beszámolójából kitűnt, hogy közhasznú munka formájában, a bér és járulék 70 százalékos támogatásával segítették a parlagfűmentesítést. Zalában a 4032 személy foglalkoztatására 2 milliárd forintot fordítanak. Eddig az összeg tizedét elköltve, 1520 főt vontak be; a summa felét az egerszegi kistérség településein használták fel. Alsónemesapátiban például 1 millió forintból 11 közhasznú munkást alkalmaztak.

A kistérségi társulás szervezésében 52 településen, 263 közhasznú munkás egyebek mellett eddig 596 ezer négyzetmétert gyomtalanított, 121 kilométer vizes árkot tisztított ki, 112 kilométer út karbantartása zajlott le. Emellett 10 település és a megyeszékhely önálló programot szervezett

A mezőgazdasági hivatal munkatársa arra hívta fel a figyelmet, rendszeresen ellenőrzik a területalapú támogatást igénylő gazdák földjeit. A parlagfűfertőzés legalább 20 százalékkal csökkenti a gazdának fizetendő teljes támogatás összegét, vagy teljesen megtagadják a folyósítását.

A tájékoztatót követően az albizottság tagjai Kemendollár déli határában a vasúti pálya mellett megtekinthették, amint a földhivatal munkatársa GPS és számítógép segítségével felmért egy mintegy 4000 négyzetméteres, virágzás előtt álló parlagfűtáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!