Figyelem! Nem biztos, hogy a legdrágább szűri legjobban a káros UV-sugarakat

Keszthely - Van, aki divatból hordja, van, aki nem is tudna nélküle utcára lépni. Kevés olyan embert látni nyáron, akinek a szemét ne takarná napszemüveg. Nem csak az igények eltérők, az árak is. De vajon összefügg mindez a minőséggel?

Temesi Hilda

A hasznos találmány szikrázó napsütésben nagy szolgálatot teljesíthet vezetés közben is, de ma már szinte elengedhetetlen kellékünk nyáron az utcán is. Butikokban, benzinkutaknál, bazárokban és optikában több száz modell közül választhatunk. Viszont nem mindegy, hogy milyet veszünk, mert egyik legfontosabb érzékszervünket védjük vele. 

Dr. Raák Endre szemész szakorvos szerint egy bizonyos árkategória alatt nem ajánlatos vásárolni: 

Az UV-sugárzás a retinát, az ideghártyát károsítja amellett, hogy még több szembetegséget is okozhat. Ha nem is szûri meg teljesen ezt egy napszemüveg, hanem csak mondjuk ötven százalékosan, már az is megelőzhet kisebb-nagyobb problémákat. Nagyon fontos lenne, hogy védjük egyik legnagyobb kincsünket.

 Na de hihetünk -e a cédulákon feltüntetett szûrésszám valódiságában, és egyáltalán,   hol érdemes vásárolni? Persze az sem mindegy, mennyire mélyen kell belenyúlni a pénztárcánkba.

 – Legfontosabb kritérium, hogy UV-réteggel legyen ellátva, ami általában 400-as szûrőt jelent. Itt Európában ez az etalon – világosított fel minket Vörös Tamásné optometrista. A 300 és 1200 forintos szemüvegekre is rá van írva, hogy 400 nanométerig UV-szûrősek. Mi ezt nem hittük el, és bemértük a szakemberrel. És nem csalódtunk különösebben. Ekkor kérdezheti a vásárló, hogy miért vegye meg a negyvenezer forintosat, amikor az olcsóbb is megfelel a célnak? Azért, mert a legolcsóbb, mintegy 15 ezer forintos napszemüveg  lencséje optikai minőségû, a nagyon olcsó párszázasé pedig csak fröccsöntött mûanyag lap. Ez utóbbi akár egyórás hordás után is fejfájást okozhat.

 A belvárosi üzletsorban válogató Kertész Csilla nem lenne képes több tízezerért napszemüveget venni. 

– Azt tudom, hogy az UVszûrő nagyon fontos, utána jöhetnek a külső szempontok. Van már napszemüvegem, nem a legdrágább. Elsősorban vezetéshez hordom.  Óriási kínálattal találkozhatunk a kereskedők utcai állványainál vagy éppen a boltokban, elzárt vitrinekben. – Szerintem a legtöbben nem azért vesznek napszemüveget, hogy használják, hanem hogy csak legyen rajtuk. Divatból. Aki komolyabbat akar, az optikába megy, bár a mi szemüvegeink is nagyon jó minőségû, márkás termékek, amiből naponta átlagban kettő-három fogy – tudtuk meg egy márkás ruhákat és kiegészítőket árusító alkalmazottól, Perschi Gabriellától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!