Aratónapok Göcsejben: előbb ételbemutató, s csak utána a munka (képgalériával frissítve)

Nova - Egész napos eső után nem könnyű, de nem is érdemes aratni, hiszen a gabona szára vizes, a mag pedig olyan nedves, hogy a cséplést eleve lehetetlenné teszi - tudták azt a XXI. Göcseji Aratónapok szervezői is, ezért a pénteki csapadékos időjárás után megfordították a szombati programot.

Gyuricza Ferenc

A novai sportpálya mellett felállított sátorban először az aratási ételbemutatót tartották meg, s a rendezvény leglátványosabb részére, a kézikaszás versenyre csak délután került sor. Az idei évben némileg alatta maradt az érdeklődés a tavalyinak, tizenkét nagy- és öt kisbanda nevezett, ám a jelenlévők hangulatára nem lehetett panasz.

A délelőtt folyamán  ízlésesen megterített asztalok várták az érdeklődőket, kóstoló  nélkül senki sem úszta meg a nézelődést. Közben hagyományőrző  népi együttesek és pávakörök gondoskodtak arról, hogy a jókedv ne hagyjon alább. 

- Lehet menni a mezőre - hangzott az utasítás, s a jelenlévők a korábban Göcsej első kaszásának is megválasztott megyei közgyűlési alelnök, Pintér László, valamint a főszervező Szabóné Robb Aranka vezetésével elindultak a falu határában kijelölt búzaföldre. Addigra már a nap is zenitjére ért, a munkának így tűző melegben álltak neki a régi paraszti életforma ismerői.

A két napos rendezvény a hagyományőrzés után vasárnap egészen más jellegű programokkal, főleg sportbemutatókkal folytatódik, este pedig a Lord együttes ad koncertet a göcseji településen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!