Zala megyében is vannak bababarátok

ZH - Bababarát kórházak és települések vehették át a "Bababarát" díjakat szerdán az Egészségügyi Minisztériumban Budapesten. A bababarátok között ott van Bak község önkormányzata és az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete, Zalaegerszegi, Lenti Kistérségi Intézet, de „babás” a Zala Megyei Kórház is.

zaol.hu

- Magyarország azért hirdette meg a pályázatot - csatlakozva még 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által egy évvel korábban meghirdetett kezdeményezéshez -, mert hazánkban a gyermekek döntő többsége, közel 100 százaléka kórházban születik. A születés után a babát azonnal elválasztják az édesanyjától. A bababarát kórházak azonban lehetővé teszik, hogy a mama a kisbabája közvetlen közelében maradjon, s nem szakítják el őket egymástól - fejtette ki Székely Tamás egészségügyi miniszter a díjátadón, ahol az is elhangzott, hogy Magyarországon unikumként létrejött a védőnői hálózat, amely az anya-, gyermek- és terhesgondozás feladatait látja el, s erre fokozatosan ráépül az iskolaorvosi és gyermekháziorvosi rendszer is.

A pályázat célja az volt, hogy a közintézmények, üzletek, hivatalok, kulturális, sport- és egyéb helyszínek biztosítsanak kulturált lehetőséget a gyermekek, kiemelten a 0-6 hónapos korosztály egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyatejes tápláláshoz, a szoptatáshoz.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet – Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság által kiírt Bababarát Terület pályázatra 137 érvényes pályázat érkezett, melyből a  70 nyertes teleülés vehette át az elismeréseket. Zala megyéből Bak község önkormányzata és az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete, Zalaegerszegi, Lenti Kistérségi Intézete kapta a megtisztelő címet. (A teljes lista itt!) 

A bababarát kórházak „listája”: 

- a Zala Megyei Kórház 
 - a budapesti Szent István Kórház
- Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
- az esztergomi Vaszary Kolos Kórház
- a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház
- a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
- a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház
- a dombóvári Szent Lukács Kórház
- a Kazincbarcikai Kórház
- az ózdi Almási Balogh Pál Kórház
- a Pécsi Tudományegyetem Kórháza
- a szolnoki Hetényi Géza Kórház 



Forrás: MTI, www.eum.hu



Babákról, mamákról, sztár szülők csemetéiről, baba gondokról és örömökről - Lessen be Gyermekszoba rovatunkba! Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!