Kiléptek az MDF-ből

ZH - Megerősítette Dávid Ibolyát pártelnöki tisztségében az MDF szombati országos gyűlése, ám ennél jóval nagyobb visszhangot keltett, hogy a küldöttek közül sokan távoztak a nyílt szavazás után.

zaol.hu

Azóta pedig egyre több hír érkezik arról, hogy országszerte hányan hagyják el a pártot a Bokros Lajos nevével fémjelzett irányváltás, a kizárások és az elnök politikája miatt.

Hegedűs Ferenc, az MDF egerszegi szervezetének alapító tagja, s 1990 óta irodavezetőként, illetve megyei szervezőként dolgozott a pártnak. Mint mondta, nemrég e munkakörből elbocsátották, a szombati ülés után pedig önként felfüggesztette párttagságát. Elsősorban az elmúlt időszak kizárásai vezettek döntéséhez, hiszen jóformán nem maradt jobboldali politikus a párt egykori képviselőcsoportjában, ráadásul a mérvadó Boross Péter is a kapcsolatok felszámolása mellett döntött - indokolta.

- Ez az MDF már nem az a párt, aminek ’88 óta szervezője voltam, hiszen a vezetés egyre inkább feladja a jobboldali értékeket. Szombaton ráadásul nem is Dávid Ibolya személyéről, hanem beszámolójának elfogadásáról szólt a bizalmi szavazás. Sok régi zalai MDF-tag fordul el ezek után a párttól  - mondta.

Stokker Sándor, az MDF megyei és országos választmányának tagja a hét végén döntött úgy, hogy kilép a pártból, ezt csütörtökön írásban is megerősítette a Zala megyei szervezetnek. Mint mondotta, hosszas folyamat eredményeként jutott erre a döntésre.

- Én mindig is az Almássy-féle vonalat képviseltem, a megyei választmány tagjai közül egyedüliként, a tavalyi események után ezért kicsit fekete báránynak számítottam - magyarázta.  - Az utóbbi időben egyre kevésbé éreztem jól magam az MDF-ben, a baloldal irányába történt nyitás nem az én világom. Számomra mindig Boross Péter volt a biztos bástya, s miután ő távozott, nem éreztem, hogy lenne még keresnivalóm a pártban. A végső lökést a szombati országos választmányi ülés adta, hiszen az mindenről szólt, csak a demokráciáról nem, ezért ott is hagytam a rendezvényt.

A rédicsi férfi hozzátette: az Ifjúsági Demokrata Fórumnak tagja marad.

Baján Antal, az MDF megyei elnöke ugyanakkor azt mondta: nincs szó arról, hogy Zalában tömegesen fordulnának el a párttól, sőt, az EP-választás sikere jelzi, hogy sokan támogatják az új irányvonalat.

Például több vállalkozó jelezte az utóbbi időben: szimpatikus számára az MDF gazdasági programja. Korábban őt is meglepte Bokros jelölése, de a választás igazolta: jó döntést hoztak. Lehet tehát egyet nem érteni, ám a demokrácia mégiscsak arról szól, hogy a többségi akarat érvényesül - tette hozzá.

- Hegedűs Ferenc egyébként nyugdíjba ment, munkaviszonya emiatt szűnt meg, és nyugdíj mellett a központ nem kívánta foglalkoztatni. Stokker Sándor távozását pedig úgy látom, hogy szervezete, az IDF távolodott el a párttól, amit én személy szerint sajnálok. A sokat emlegetett kizárásokról annyit, hogy a 3 országgyűlési képviselő tagságát az alapszabály értelmében törölték, miután nem kívántak részt venni a frakció megalakításában.


Összeállította: Horváth A. Attila, Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!