Egy gyűrű mind felett - a gólyáknak (képgalériával)

Teskánd - A Magyar Madártani Egyesület zalai csoportjának tagjai szerdán és csütörtökön tizennégy település gólyafészkeit keresik fel, többek közt meggyűrűzve a bennük található fiókákat.

zaol.hu

A szerda reggel Zalaistvándról indult akció résztvevői már dél körül, Teskándon tudtak mondani tapasztalatot. Úgy néz ki, a gólyák kicsit meg vannak késve az idén a tankönyvekhez képest a fajfenntartás feladatával: több fészekben találtak olyan pici madarakat, amelyekre még fel sem lehetett rakni a gyűrűt  sőt, egy zalaszentiváni fészekben egyenesen kiköltés alatt lévő tojásokat leltek.



- Istvándon jól indult a napunk, hiszen négyfiókás fészekaljat találtunk, ami gólyáknál átlag felettinek mondható  - fogalmazott Darázsi Zsolt, az MME zalai csoportja és az akció vezetője. - Azóta viszont csak problémákat látunk: a madarak kevesen vannak, és a fejlődésben sem tartanak ott, ahol kellene. Itt, Teskándon pedig egyéb gonddal is meg kell küzdenünk: a fészket az elmúlt napok sok csapadéka és viharai megtépázták, ráült a villanyvezetékre, s a várható üzemzavarok megelőzése végett le is kell emelnünk, hogy magasítót szereljünk alá. Macerás a dolog, hiszen ehhez a fiókákat le is kell hozni, majd visszaemelni az új fészekbe, amelyet mi építünk a madárnak. Remélem, tetszeni fog neki.



A gólyaszülők kevéssé örültek az emberi beavatkozásnak, nyilván nincsenek tudatában annak a veszélynek sem, ami kicsinyeikre az elektromos vezetékhez túl közel lévő fészek miatt leselkedik. Annál jobban tetszett a művelet a kiváncsi helyi iskolásoknak. 



Az MME akciója csütörtökön (kezdés 8 órakor Miklósfán) Dél-Zalában folytatódik.






ZH cikk: Varga Andor

Fotók: Pezzetta Umberto

A fotókra kattintva tekintse meg képgalériánkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!