Még ott a vér a párnán - Ilonka néni visszatért a rettegés szobájába

Egeraracsa – Öt hosszú hét után, ha csak néhány órára is, de Ilonka néni szombaton hazatérhetett a kórházból, hogy jelképesen átvegye azt a közel ötszázezer forintot, amit háza felújítására adtak össze az áldozatkész adományozók.

Varga Lívia

Kattan a kulcs a zárban, nyílik az ajtó. Ilonka néni azon borzalmas éjszaka óta, mikor kirabolták és összeverték, most először tér haza. Az előszobába és a konyhába lépve pedáns rend fogadja a látogatót, ám a szoba még fogva tartja a rettegés perceit. A padlón egy  nyitott bőrönd hever, mely nem is olyan rég még az asszony pénzét s ékszereit rejtette. Kicsit odébb egy kiforgatott kézitáska, a szekrényen a helyszínelés nyomai. Az asztalon egy feladatlan húsvéti képeslap fekszik, ami már valószínűleg sosem ér oda címzettjéhez. A párna s a takaró Ilonka néni vérétől vörös.


Ilonka néni hazalátogatott a keszthelyi kórházból...

- Semmire nem emlékszem – jegyzi meg csendesen a törékeny asszony, miközben lázas pakolásba kezd. - Ezzel kötözhettek meg – mondja az ágy mellé állított székről előkerülő hosszú vászoncsíkra meredve, majd tekintete a kifosztott bőröndre téved. – Mindig nagyon félős voltam. Nem tudom, mi lesz, ha hazajövök, mégis jobb lesz nekem itthon, mint bárhol máshol.

Az arcokon együttérzés tükröződik. A civil gyűjtés záróeseményén mindenki Ilonka néniért van itt, hogy tolmácsolja az emberek szeretetét, és egyben demonstrálja: minden hasonló erőszakos cselekedetet elítél. S hogy erről ő maga is kézzel fogható bizonyítékot kapjon, a gyűjtést szervező Zsuppán Beáta egy, a 81 adakozó névsorát tartalmazó „dicsőségtáblát” ad át neki.

- Köszönöm szépen, hogy adakoztak, hogy ilyen jó szívű emberek voltak hozzám – küldi üzenetét szerte az országba Ilonka néni.


...a szoba még fogva tartja a rettegés perceit

- Bár a legfontosabb most az, hogy Ilonka néni háza újjáépülhessen, azért a konkrét segítségen túl ezzel az akcióval a kemény fellépés s összefogás szükségességére is szerettük volna felhívni a nyilvánosság figyelmét – teszi hozzá Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, a gyűjtés fővédnöke, aki mint elmondja: sokan vannak, akik Beáta dicsőségtáblájáról ugyan lemaradtak, ám egy következőre még felkerülhetnek, hiszen jelezték, hogy szívesen segédkeznek majd a felújítási munkálatok során.

- Ilonka néni története nagyon megrendítette az embereket, ezt tanúsítja az érte szerveződött hatalmas összefogás is. A jótékonysági koncert egyik mozgatórugója, Csocsesz azóta is naponta felhív, és érdeklődik a néni hogyléte felől -  fogalmaz Tóth István polgármester, majd hozzáteszi: a most lezárult gyűjtésből és a segélykoncertből összesen mintegy nyolcszázezer forint gyűlt össze a megrongálódott ház újjáépítésére. Ezen kívül sokan munkájukat, szaktudásukat ajánlották.


Ilonka néni ebben a bőröndben tartotta pénzét és ékszereit

A délelőtt végén a polgármester a hamarosan elkezdődő felújítási munkálatok s a közelgő viszontlátás ígéretével búcsúzik Hancz Ilonától, akit kedden végleg hazaengednek a kórházból.


Tóth István polgármester, a gyűjtést szervező Zsuppán Beáta és Ilona néni a "dicsőségtáblával"
Fotók: Varga Lívia



Ilonka néni életét az elmúlt hónapokban a ZH online is figyelemmel kísérte - a cikkek elolvasásához kattintson a címekre!


2009. május 12. 
A szeretet százezrei - segítség az összevert és kirabolt Ilonka néninek
Keszthely - "Nagyon szépen köszönöm, hogy ekkora fáradtságot vállaltak magukra értem." Ezek voltak Hancz Ilona első szavai, mikor átvette a vasárnapi koncert bevételéről kiállított emléklapot.


Csocsesz, Tóth István polgármester és az újra mosolyogni tudó Ilonka néni a keszthelyi kórház kertjében
Fotó: Katona Tibor


2009. május 11. 
"Aranyeső" a brutálisan összevert Ilonka néninek
Egeraracsa - Megtöltötték a község játszóterét a segíteni vágyó mulatozók, több mint hatszázan jöttek el, hogy támogassák a brutálisan összevert és kirabolt Ilonka néni házának újjáépítését.


2009. május 4. 
Koncert az összevert Ilonka néniért
Egeraracsa - Előbb kidőlt a vályogháza, majd egy éjszaka betörtek hozzá, és pénzéért, ékszereiért verték össze. A 84 éves Hancz Ilonka néni sok borzalmon esett túl az elmúlt hónapokban. Az idős egeraracsai asszony történetére sokan felfigyeltek. Gyűjtés is indult számára, nemrégiben pedig az ismert énekes, Csocsesz ajánlotta fel segítségét.


2009. április 14. 
Szörnyű! Összeverték az idős nénit, majd kirabolták (megrázó fotókkal)
Egeraracsa - "Szó nélkül nekem estek, összevertek, elvették minden pénzemet" - mondja Ilonka néni elhalkuló hangon. - "Délelőtt tértem magamhoz a postás autó kürtjére, csupa vér volt mindenem." 


    





















Április 14.: Ilonka néni arcát bevérzések csúfítják el, a bal szemét nem tudja kinyitni. Zúzódásai, sebei csak  hetek alatt gyógyulnak meg

Fotó: Katona Tibor


2009. február 4. 
Életveszélyben: kidőlt egy újabb ház fala és további épületek dőlhetnek össze
Egeraracsa - Hatalmas puffanás az éjszaka közepén. Ennyit hallott csak az idős asszony. Felkelni nem tudott, tagjai nem engedelmeskedtek akaratának, így reggel látta csak meg: háza hátsó részének egyik oldala teljesen kidőlt.


Tóth István polgármester és Ilonka néni
Fotó: ZH archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!