Ők még szokják a fehér köpenyt - közmunkások a kórházban

Zalaegerszeg - Zalából egyedüliként a megyei kórház pályázott és nyert a szociális és munkaügyi minisztérium által januárban meghirdetett programon, melynek keretében április 1-től tíz munkanélküli jutott álláshoz, döntően betegágy mellett. Akad köztük diplomás és kozmetikus végzettségű egyaránt.

Magyar Hajnalka

A programot nem mindenki üdvözölte azonos hőfokon, akadt egészségpolitikus, aki a szakma leértékelését látta abban, hogy közmunkások dolgozhatnak a kórházakban. 
 
- Első hallásra bennünk is merültek fel kételyek, vajon üdvös-e, ha szakképzetlenek vállalnak szolgálatot a betegek mellett - osztja meg velünk kezdeti aggályait Kovács Erzsébet, a Zala Megyei Kórház ápolási igazgatója. - Ám amikor a konkrétumokról is tájékoztatást kaptunk, elpárologtak a fenntartásaink, s úgy döntöttünk, megpróbáljuk e módon is csökkenteni a létszámhiányt. Számos olyan ápolási feladat adódik az ágy mellett, amihez nem kell komolyabb végzettség, csak figyelem, törődés. Az újoncaink nem is végezhetnek semmi olyat, amihez szakképzettség kell, gyakorlatilag azt várjuk tőlük, ami otthon is megszokott egy fekvőbeteg ápolásában. Tudjuk jól, hogy nem ez oldja meg az egészségügyben uralkodó létszámhiányt, de minden kézre szükségünk van, a résztvevőknek pedig minimum kilenc hónapra biztos kenyeret biztosít a program. 


A napokban zajlik a dolgozók képzése
Fotó: Ohr Tibor

A kórház a munkaügyi központtal közösen, több körben szűrte ki a feladatra legalkalmasabbnak tűnő jelentkezőket a regisztrált munkanélküliek népes táborából. Feltétel volt a középfokú végzettség, a 80 órás (40 elmélet, 40 gyakorlat) átképző, érzékenyítő tanfolyam vállalása, továbbá, hogy a jelölt el tudja fogadni a kórházi miliőt, a beteg emberekkel való foglalkozást. 

S hogy kik ők, akik e napokban a fehér köpennyel és a kórházi élettel barátkoznak? Nyolc hölgy és két fiatalember 23-tól 53 éves korig, a többség fiatal. Akad közöttük, aki már évek óta munka nélkül van, s olyan is, akinek számos vargabetű után kanyarodott ide a sorsa. A program keretében ápoló asszisztensek, kórházi és adminisztratív kisegítők válnak belőlük. 

A kórház 12 millió forintot kapott a közmunka programhoz, amihez tíz százalék önrészt kellett hozzátenniük. Ez utóbbiból biztosítják a frissen belépők munkaruháját, emellett átvállalták a kötelező munkaegészségügyi vizsgálatok, oltások költségeit is.
- Úgy tudjuk, országos szinten 1 milliárd forintot különítettek el erre a célra, ám csak 382 millió forint támogatás talált gazdára, a kórházak nem használták ki a lehetőséget. Mindössze húsz intézmény pályázott... - ad kitekintést az ápolási igazgató. - Éppen ezért várhatóan nyáron új pályázati kör nyílik, abban is szeretnénk részt venni. 
A program 9 hónapos munkaszerződésre kínál lehetőséget, december végéig fix a helyük. Az ápolási igazgató azonban azt reméli, hogy ezt követően is a munkatársaik között tudhatják majd őket. Az első hónapban 73 ezer forint bruttó fizetésre számíthatnak, ami 80-ra emelkedik, az ápoló asszisztensi képesítéssel pedig 90 ezer lesz a bér. 


"Bevetés" előtt az új csapat
Fotó: Ohr Tibor

E napokban a dolgozók képzése zajlik, központi tematika alapján sajátítják el a legfontosabb higiéniai, betegjogi, komunikációs, adatvédelmi, ügyviteli ismereteket. Közben leendő munkaterületükkel is ismerkednek, ahol képzett ápolók felügyelete mellett látják majd el teendőiket. Az általános sebészetre, a neurológiára, a gyerekosztályra, a radiológiára s a krónikus belgyógyászatra is kerül közülük dolgozó. Varga Diána például a fizioterápiát vette célba.
- Egy hónapja diplomáztam az egészségügyi főiskolán, egészségbiztosítás szakon, de elhelyezkedni nem tudtam - mondja. - A munkaügyi központban hallottam a kórházbeli lehetőségről, azonnal jelentkeztem. Tudtam, sokan tették még ugyanezt, s nagyon örültem, hogy bekerültem a tíz fős csapatba. 


Varga Diána egy hónapja diplomázott az egészségügyi főiskolán
Fotó: Ohr Tibor

- Úgy gondolta, inkább vállal kisegítői állást diplomával, semhogy munka nélkül maradjon?
 - Pontosan. Pénzt szeretnék keresni, nincs mire várni, minden lehetőséget meg kell ragadni. A fizioterápián épp most formálódik egy új betegirányítási rendszer, a végzettségem ebben sokmindenre jó lehet még. Örülök, hogy kapun belül vagyok. Pillanatnyilag beérem a szerényebb lehetőséggel is, annak tudatában, hogy a jövő rajtam is áll. 

A gellénházai Görcsi Alexandra a szívsebészetre kerül.
- Két éve végeztem kozmetikusként, a szakmámban nem sikerült munkát találnom. Most legutóbb a Flextronicsban dolgoztam, de az év eleji leépítés engem is érintett. Örömmel jöttem a kórházba, engem kifejezetten érdekel ez a munka. Hosszabb távú terveim vannak, szeretném elvégezni az OKJ-s ápolóképzést, s némi pályamódosítással lehorgonyozni az egészségügyben.


Görcsi Alexandra a szívsebészetre kerül
Fotó: Ohr Tibor

A megyei kórház a szakképzett ápolói létszámot egy másik pályázat keretében szeretnék feltölteni. Pillanatnyilag 44-46 szakdolgozójuk hiányzik, a hiány csökkentésére további pályázatokat nyújtanak be, melyek eredményeként a nyáron mintegy 20 OKJ-s végzettségű ápoló állhat náluk munkába. Annál is inkább szükség van a státuszok feltöltésére, mivel a tervek szerint 2010 második felében elindulhat az új sürgősségi osztály, s fel kell készülniük e feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!