Miért kellett meghalnia?!

ZH - Két hete megöltek egy 36 éves magyar férfit Irakban. A tragédia kapcsán egy amerikai katona ellen vádat emeltek, ám a részletek továbbra is homályosak. Vajon miért kellett meghalnia a nagyradai Bogdán Tibornak?

zaol.hu

Egy magyar apa tragédiája Irakban


    Mint arról hétfőn beszámoltunk, március 26-án a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő Tádzsi város amerikai támaszpontján tragédia történt. Egy amerikai katona lelőtt egy magyar férfit. Mint lapunk megtudta, az áldozat a 36 éves  nagyradai Bogdán Tibor volt, aki gépkocsivezetőként dolgozott Irakban. 



A tragédia helyszíne:
Camp Taji
Grafika: Urbanics Pál


A hírek szerint a 25 éves Carl T. Stovall III.  őrvezető volt az elkövető, aki  ellen hétfőn vádat emeltek,  ám mivel a hadsereg jelentése nem részletezi az emberölés körülményeit, így egyelőre senki sem tudja, miért is kellett meghalnia Bogdán Tibornak.  Sem a Külügyminisztérium, sem az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, de még a nagyradai férfit foglalkoztató TOIFOR Hungary Kft., sem tudott információkkal szolgálni a haláleset körülményeiről.


A munkáltató még mindig nem tud semmit 


    Az elhunyt férfit foglalkoztató, az amerikai csapatok higiéniai kiszolgálásáért felelős TOIFOR Hungary Kft., képviselője, Held Andrea sajtóreferens elmondta: még mindig nem rendelkeznek pontos információkkal arról, hogyan halt meg a gépkocsivezetőként dolgozó Bogdán Tibor.

Mi is várjuk az amerikai hatóságok információit, mert a családdal együtt sok kérdésünk lenne - mondta érdeklődésünkre a sajtóreferens. - Nincs információm arról sem, hogy összesen hány alkalmazottunk van szerte a világban, mint ahogy arról sem tudok tájékoztatást adni, hány a Zalából érkezett foglalkoztatott. Csak annyit tudok elmondani: többek közt Afganisztánban, Kenyában, Németországban, Bulgáriában, Romániában, Szudánban, Irakban és Magyarországon vagyunk jelen. A kollégák toborzása javarészt az interneten folyt, elsődlegesen itt jelentek meg hirdetéseink, így gyakorlatilag bárki, bárhonnan jelentkezhetett az álláshelyekre, amennyiben a munkakörhöz szükséges iskolai végzettséget, képzettséget, az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumokat és az amerikai hatóságok kérésére erkölcsi bizonyítványt tudott felmutatni. A jelentkezések telefonon történtek, majd sor került személyes elbeszélgetésekre is.

Held Andrea elmondta: egyedi eset történt, eddig nem érték atrocitások a dolgozókat.

A sajtóreferens azt is kijelentette: folyamatos a kapcsolattartás a külföldön dolgozó munkavállalókkal. Felvetésünkre, hogy ha ez valóban így van, akkor miért nem rendelkeznek információkkal a lassan két hete bekövetkezett tragédiáról, azt mondta: a család érdekében több szálon is megpróbálnak információkat szerezni, eddig sikertelenül.

Kérésünkre, hogy a pontos dolgozói létszámra vonatkozó adatok miatt szeretnénk a cég menedzsmentjének valamely tagjával beszélni, azt válaszolta: jelenleg valamennyien nemzetközi ügyekben járnak el, ezért nem elérhetők.



A hatóságok hallgatnak, bővebb hivatalos információ nincs

    Az Irakban immár két hete történt tragédiáról a hivatalos szervek sem adnak ki további részleteket  lapunk megkeresésére a magyar Külügyminisztérium, de még az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége sem tudott egyelőre az eddigieknél pontosabb információkat adni.

- Amint a Külügyminisztérium nem hivatalos formában értesült a sajnálatos halálesetről, ammani nagykövetsége útján azonnal felvilágosítást kért előbb az iraki, majd a Bagdadban működő amerikai hatóságoktól. Válasz azonban még nem érkezett - jelezte érdeklődésünkre Szelestey Lajos, a tárca szóvivője.

    Kérdésünkre: miként lehetséges az, hogy egy magyar állampolgárt két hete lelőttek, és még mindig semmilyen hivatalos információt nem kapnak a magyarországi szervek erről, a szóvivő hozzátette: mindenképpen megtudják, hogy mi történt Al-Tajiban, ám hogy ezt milyen gyorsan sikerül megtenniük, az ezúttal nem tőlük függ.

- Jogszerűen szállították el a magyar állampolgár holttestét az USA-ba az amerikai hatóságok, a rokonok beleegyezése nélkül?
 
- A nemzetközi jog előírásai az ilyen esetet nem szabályozzák. Az USA-ban már évtizedek óta az a gyakorlat, hogy ahol valamilyen ügyben amerikai katona érintett, ott az eljárást  beleértve a boncolást is  a tengerentúlon folytatják le.


Mécsesek sorakoznak Bogdán Tibor háza előtt 
Fotó: Szakony Attila


A szóvivő érdeklődésünkre kitért arra is: a külföldre utazó, illetve ott dolgozó magyaroknak nem kell bejelentkezniük az illetékes magyar nagykövetségeken. Ebből következik, hogy igazából a Külügyminisztérium soha nem tudja, pontosan kik, hányan és hol vannak éppen az anyaország határain túl. Ha valaki veszélyesnek minősülő országba megy - ilyen például Irak is -, a tárca honlapján lévő nyomtatvány segítségével bejelentkezhet a magyar diplomáciai szerveknél. Ezzel azonban a tapasztalatok szerint kevesen élnek, sőt, inkább elzárkóznak a lehetőségtől.

Hasonló választ kaptunk az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől is. Mint elárulták, információikat ők is a több nemzetiségű iraki hadtest parancsnokságától szerzik, s az eddig nyilvánosságra hozott közlemények minden általuk ismert adatot tartalmaznak. Ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy bármilyen új információ jut a tudomásukra, arról lapunkon keresztül tájékoztatják majd a nyilvánosságot.



 OLVASSA EL  A TRAGÉDIA RÉSZLETEIT ITT!



Információ: ZH - Horváth-Balogh Attila, Szalabán Attila, Pásztor András

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!