Újabb csoportos létszámleépítés! Áprilisban leáll a Cantoni Köbtex egerszegi üzeme

Zalaegerszeg - Megszűnik a városban közel negyvenéves hagyománnyal bíró szövödei munka. A cég tulajdonosai április végén bezárják a Cantoni Köbtex Kft. egerszegi üzemegységét. Rövid időn belül 59-en kapják meg az írásos felmondást.

Hajdu Péter

A Budai Nagy Antal utcában működő üzem megszüntetése nem egyik pillanatról a másikra megy végbe, a textilek iránti kereslet már tavaly csökkent. Mint Ferkócza Tibor üzemegység vezető elmondta, tavaly a második félévtől a szövőgépeknek már csak a felét üzemeltették, annyira lecsökkent a rendelésállomány. 

- Első lépésként novemberben a nyugdíj mellett dolgozó munkatársaktól kellett megválni, a létszámunk így az év elejétől 60 körül alakult. Aztán február 26-án az ügyvezető már arról tájékoztatott bennünket, úgy készüljünk, hogy két hónapon belül leállítják a gyártást Zalaegerszegen, és csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a dolgozókat. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a cég már bejelentette a munkaügyi központban - közölte Ferkócza Tibor. 



Mint az üzemvezető elmondta, a munkáltató szabályosan, a törvényt betartva szünteti meg az üzemet. A február végi bejelentés után március elején megtörtént a dolgozókkal a szükséges konzultáció, s várhatóan rövid időn belül 59-en megkapják az írásos felmondást. Az üzemben bizonyos ideig 7 dolgozót tartanak meg, akik nekiállnak a szövőgépek leszerelésének, melyeket, ha sikerül eladni, elszállítanak. A szövődében vannak 20-30 éve ott dolgozók, akiknek április végéig nem jár le a felmondási idejük, esetükben az említett dátumtól eltekintenek a munkavégzéstől, de, mint a vezető elmondta, a cégvezetés ígérete szerint minden arra jogosult megkapja a végkielégítését. 

A Budai Nagy Antal utcában működő szövődében tavaly, az év első felében naponta még 8500 méter textil készült, aminek többségét Olaszországba szállították kikészítésre (mosás, fehérítés, festés), a termékek kisebb része került hazai forgalomba, amit a budapesti anyacéghez vittek. Az év második felében azonban a 120 szövőgép helyett már csak 60-on dolgoztak, a termelés napi 4000-4500 méter szövetre csökkent.

- Most már alig több, mint 40 gép megy, és azok is csak addig, amíg a meglevő alapanyagokat kifuttatjuk. Új fonal már nem érkezik hozzánk - így Ferkócza Tibor. 



  









Az üzemben járva elszomorító látvány volt, hogy a még működő gépek mellett a szomszédos gépsorok letakarva állnak. A még működő, dübörgő géptermek mellett már van, amely néma csendben áll. 

Az egykori Kőbányai Textilművek, az 1990-től olasz tulajdonban működő Cantoni Köbtex Kft. az egerszegi üzem leállításával Budapesten, a kőbányai gyárban működik tovább. A zalai üzem termelését oda csoportosítják át. 

Az április végétől a cégtől kikerülő dolgozók nem számíthatnak arra, hogy e speciális szakmában találjanak valahol munkát, de más területen is nehéz elhelyezkedni.

- Sajnálom, hogy megszűnik a szövödei munka, 1982-től itt tanultam a szakmát. Én még szerencsésnek érezhetem magam, mert otthon, Vasboldogasszonyban munkát kapok. Áprilistól falugondnokként munkába állhatok - mondja Pongrácz Ernőné szövőnő, aki talán elkerüli a munkanélküliséget, de sajnos az ő esete ritka kivételnek számít.

A Kőbányai Textilművek 1971-ben nyitotta meg üzemegységét Zalaegerszegen. Az üzembe állított vetélő szövőgépek számát folyamatosan növelték, a legtöbb megrendelés idején mintegy 400 szövőgéppel ment a munka. Abban az időben folyamatos üzemben, azaz három műszakban 10-12 ezer méter szövetet gyártottak a városban. 1980-ban beindított egy 10 ezer orsós fonóüzemet is, ami tíz évig működött. Egyszerűbb anyagokat gyártottak, köztük a gumiabroncsok szövetét is. A '80-as években korszerűbb, mikrovetélős gépekre váltottak és megnövekedett az értékesebb, felsőruházati alapanyagok aránya. A privatizáció során 1990-ben az olasz Cantoni cég tulajdonába került az üzem.

Fotók: Katona Tibor


Az elmúlt hónapokban több zalai cégtől is küldtek el dolgozókat.  Gondok vannak a Zala Bútornál, a Flextronics 400 embertől válik meg, a zalalövői Elanders Hungary Kft. 95 dolgozóját küldték el, a felszámolás alatt álló, 73 főt foglalkoztató Kanizsa Ruhaipari Szövetkezetnél csoportos létszámleépítést jelentettek be, leépítettek a Pannon Produkt Kft-nél és a Log Zrt.-nél  is. A nagykanizsai fényforrásgyárban az izzólámpa-, autólámpa- és üveggyár termelési volumenének csökkentése miatt 227 embert, a zalaegerszegi alkatrészgyárban pedig 42 főt bocsátanak el, s a Zalabaromfinál több mint 600 dolgozót érint az elbocsátás.

Olvassa el dossziénkat a zalai leépítésekről itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!