Új választásokat akar a Fidesz

Budapest - Az alkotmány szellemével ellentétes, ha a kormányfő konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen - mondta Gulyás Gergely alkotmányjogász, a Szabadság Kör tagja. A Fidesz hétfőn a parlament feloszlatását kezdeményezi.

zaol.hu

A konstruktív bizalmatlansági indítvány nem erre a helyzetre került a magyar alkotmányba. A miniszterelnöknek csak két lehetősége van az alkotmány szerint: lemond vagy bizalmi szavazást kezdeményez maga ellen. A lehetőségek között azonban nem szerepel, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen a miniszterelnök - mondta Gulyás Gergely.

Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésével valójában lemondott, de jogilag "más technikát szeretne alkalmazni" annak érdekében, hogy az államfőt "kikapcsolhassák" a folyamatból - hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Arra a kérdésre, hogy országgyűlési képviselőként kezdeményezheti-e Gyurcsány Ferenc a konstruktív bizalmatlansági indítványt, Gulyás Gergely azt mondta: a két tisztség nem választható külön.

Alkotmánybírósági állásfoglalás születhet, ha a kormányfő mégis aláírja a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló dokumentumot maga ellen. Az alkotmánybírósági állásfoglalás azonban nem valószínű, hogy visszamenőleg megsemmisíti majd az új miniszterelnök mandátumát - mutatott rá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. Politológusok és szakértők ennek alapján úgy vélik, hogy ez a gyakorlatban konstruktív bizalmatlansági indítvány kezdeményezését jelenti.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A szervezet korábban javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására, valamint tiltakozott a Kossuth téri kordon ismételt felállítása ellen.

Új választásokat akar a Fidesz

A Fidesz nem kezd tárgyalást új kormányról és új kormányfőről, ám hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását - közölte Navracsics Tibor szombaton azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: új kormány alakítását javasolja új kormányfő vezetésével.

Ha hétfőn sikerült megegyezni az Országgyűlés feloszlatásáról, akkor az előrehozott választásokat június 7-én, az európai parlamenti választással egy időben meg lehet tartani - közölte a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz rendkívüli elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.



A Fidesz új választásokat akar

Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteniük, nem pedig az MSZP-nek - mondta Navracsics Tibor.
   
Az SZDSZ helyesli Gyurcsány lépését

Az SZDSZ helyesnek tartja a miniszterelnök döntését, hogy egy új kormányfő személyéről, új kormányprogramról és új kormányról kezdődjenek tárgyalások - mondta szombaton az SZDSZ országos tanácsának ülését követő sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.

A pártelnök hozzátette, hogy azt a "politikai agóniát, amit az elmúlt hónapokban láttunk", folytatni nem lehet. Véleménye szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc javaslatai nem mutatnak kiutat a válságból, amely társadalmi és gazdasági válság egyaránt. Ezért olyan személyt keresnek, aki mind a két válságot meg tudja oldani.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy több miniszterelnök-jelöltjük is van, de nem akart neveket mondani.

Fodor Gábor úgy fogalmazott, hogy a kormányfő mostani lépését a kezdetnek tekinti, mert ez lehetőséget ad arra, hogy az ország valóban kijusson ebből a válságos helyzetből, "a társadalmi és gazdasági válság együttes kátyújából, és elinduljon egy új kibontakozás Magyarországon, de ehhez nagyon sok minden kell". Kitért arra, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi zajlik az MSZP kongresszusán, "ha ne adj isten úgy fejeződik be a mai nap, hogy egy baloldali fordulat következik be a szocialista pártban, nyílván ennek az esélye kevés lesz, és elszáll, hogy egy értelmes reformpolitikát folytassunk Magyarországon". Leszögezte, hogy az SZDSZ csak a reformpolitika mellé tud odaállni.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hogy az MSZP-kongresszuson elfogadnak-e valamilyen programot vagy határozatot, s azt sem, hogy a szocialisták milyen irányba akarnak továbbmenni.

Szintén kérdésre felelve elmondta, hogy a pártok közötti tárgyalásoknak a jelöltek egyeztetéséről kell szólnia. A pártelnök szerint az előre hozott választások nincsenek napirenden. Utóbbi téma kapcsán megjegyezte, hogy ha nem tudják megoldani a válságot, akkor viszont minden más kérdést fel kell vetni.

Arra a kérdésre, hogy Bokros Lajos jelöltségét támogatnák-e, annyit mondott, hogy a volt pénzügyminisztert tiszteletreméltó közgazdásznak tartja, akivel jó viszonyban vannak, de az MSZP-vel le fognak ülni tárgyalni az ügyben.

Az MTI kérdésére elismerte, hogy a kongresszus előtt Gyurcsány Ferenc telefonon megkereste. Közölte, hogy a miniszterelnök nem kért tőle támogatást az MSZP esetleges jelöltjéhez vagy egy újabb koalíciókötéshez, csak a szándékairól tájékoztatta, és "én ezt a szándékot helyeseltem" - mondta Fodor Gábor.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke elnöke bejelentette, hogy a testület délelőtti ülésén politikai vitát folytatott, amelynek keretében felhatalmazták az elnököt és az ügyvivőket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a kialakult helyzet kapcsán.

Elmondta azt is, hogy az antirasszista világnap jegyében határozatot fogadtak el, amely felszólítja a rendőrséget és az ügyészséget, hogy a meglévő jogszabályok alapján indítsanak eljárásokat a kirekesztő, a gyűlöletkeltő és az uszító megnyilvánulások ellen. Hozzátette, véleménye szerint alkotmánymódosításra nincs szükség ezen a téren. A demokratikus politikai erőknek együttesen kell elszigetelniük a szélsőségeseket - jelentette ki.

Az országos tanács megvitatta az SZDSZ romastratégiáját is - tájékoztatott Szent-Iványi István.

AZ MDF azonnal egyeztetne

Egyeztetést kezdeményez hétfőre az MDF a parlament ellenzéki pártjaival egy közös miniszterelnök-jelöltről - hangsúlyozta Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az MDF a miniszterelnök beszédének meghallgatását követően hétfőre egyeztetést kezdeményez a parlament ellenzéki pártjaival annak érdekében, hogy mielőbb közös megegyezés születhessen a többség által közösen jelölt, a parlamenti többség bizalmát élvező miniszterelnök személyéről - írta Dávid Ibolya.

"A Magyar Demokrata Fórum szerint most az ellenzéki többség kezében van az ország sorsa: a három ellenzéki párt közös megegyezésén múlik, hogy egy valóban alkalmas, válságkezelő miniszterelnök kerüljön Gyurcsány Ferenc helyére" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szombati bejelentése is bebizonyította, hogy a kisebbségi kormányt vezető miniszterelnök valóban eszköztelen a válság kezelésében és az ország vezetésében - húzta alá a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. Ezt megelőzően a kormányfő az MTI információi szerint az MSZP elnökségének arról beszélt, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen az Országgyűlésben. Az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!