Na, ne! - Tiltakozás a cafeteria tervezett megadóztatása miatt

<b>MTI, ZH</b> - Elutasítják a szakszervezetek a béren kívüli juttatások tervezett megadóztatását. Több érdekképviselet is elfogadhatatlannak és átgondolatlannak nevezet a tervezetett.

zaol.hu

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke az MTI-nek nyilatkozva ártalmasnak nevezte a kormány szerdán elfogadott javaslatát. Úgy vélte a számok "riasztóak", a kormány "találomra" 62 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos járulékterhet vet ki az üdülési csekkek, az étkezési hozzájárulás és az önkéntes pénztári befizetések felére. Véleménye szerint téved a kormány, ha azzal számol, hogy a munkáltatók "simán" átvállalják ezeket a terheket.

Ezzel a döntésével a kormány jelentősen lerontja az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás felhasználásának, valamint az önkéntes pénztárak működésének feltételeit - mondta az elnök, aki az ügyben további és mielőbbi tárgyalást sürgetett.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke is elfogadhatatlannak nevezte a cafeteria tervezett megadóztatását. Hangsúlyozta: ezek a juttatási formák csak jelenlegi, adómentes formájukban működőképesek. A szakszervezeti vezető az üdülési csekk esetében kiemelte annak belföldi turizmusra gyakorolt kedvező hatását is és jelezte, hogy úgy véli, a  béren kívüli juttatások megadóztatásával az államháztartás egyensúlya nem fog javulni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a részletek ismerete nélkül annyit mondott: az eddig megjelent információk alapján a kormány javaslata értelmetlen, további tárgyalásra, módosításra szorul.

Az üdülési csekk tekintetében a zalai érintettek már korábban kifejezték ellenérzésüket . A  turizmusban dolgozók úgy vélik, a válság várhatóan így is negatívan érinti őket, ám ha az üdülési csekket megadóztatják, az több cégnek is nagy érvágást jelentene, hiszen  az elmúlt években a legfőbb bevételi forrásukat a hazai vendégek jelentették, akik közül tömegesen érkeztek üdülési csekkel.

- Már azzal is beérnénk, ha nem adóztatnák meg az üdülési csekket. A válság mellett a csekk megadóztatása már túl sok lenne... - nyilatkozta lapunknak Pereszteginé Szabó Júlia, a Zalaegerszegi és Zala Megyei Tourinform és Marketing Iroda vezetője február végén az Utazás Kiállítást megelőzően. 

Néhány nappal később  a zalai vendéglátósok közös levéllel fordultak az önkormányzati miniszterhez, mivel úgy ítélik, az üdülési csekk megadóztatása kilátástalan helyzetbe hozná a zalai vállalkozásokat.

Forrás: MTI, ZH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!