„Hátborzongató, hogy megérhettem mindezt...”

<b>ZH</b> - „Hátborzongató, hogy megérhettem mindezt” „teljesen elájultam” „Úgy érzem, ez volt életem egyik legfontosabb feladata” - ezekkel a szavakkal ”idézte” <em>Rétfalvi Sándor</em> Janus Pannonius emlékét, illetve a humanista költő nemrég újrateremtett síremlékét.

zaol.hu

Az ország számos köztéri szobrának Munkácsy-díjas alkotója, érdemes művész évtizedeken át Nagykanizsán lakott, ám ma már minden Pécshez köti, ahol a közelmúltban készíthette el a pécsi bazilikában Janus Pannonius síremlékét.

Mint a művész mondja, kicsit tényleg elszakadt Nagykanizsától, s ennek nem csak a távolság az oka:

- Az utóbbi időszakban nagyon sok elfoglaltságom volt az egyetemen - ez az egyik ok, ami miatt egyre kevesebbet jövök mostanában Kanizsára. A másik pedig az, hogy feleségemmel, R. Fürtös Ilonával részben felszámoltuk az ittlétet, mert olyan magasra rúgnak a lakás és a műterem fenntartási költségei, hogy kettőnk jövedelme sem elég rá… Ráadásul a gyermekeink is Pécsett vannak, így aztán tényleg luxus a kanizsai ingatlan fenntartása. Mindent téliesítettünk, csak a nyári hónapokban vagyunk itt valamennyit.

Mindezek mellett idén egy igazán különleges feladattal is el volt foglalva a művész: elkészítette Janus Pannonius síremlékét.

- Óriási élmény volt számomra a költő újratemetése - meséli Rétfalvi Sándor, akinek több munkáját is ihlette a humanista költő. - A maradványokra Kárpáti Gábor régész az altemplom kőpadlója alatt bukkant rá 1991-ben, s mostanáig húzódott azok azonosítása. Hátborzongató, hogy megérhettem mindezt. Az meg különösen nagy boldogságot okozott, hogy a pécsi püspökségen úgy gondolták, a nagy költő síremlékét nekem kell elkészíteni. Bevallom, én ettől teljesen elájultam... Úgy érzem, ez volt életem egyik legfontosabb feladata - mondta a művész, aki a Hírlap szombati Hétvége mellékletében mesél az alkotás születéséről és jelentéséről. 

Teljes cikkünket online is elolvashatja - kattintson ide! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!