2017.08.24. 12:30
5 tuti tipp a záptojás kiszűrésére
Bár a szennyezett tojásokat házilag nem tudjuk kiszűrni, azt el tudjuk dönteni, hogy a vásárolt tojás friss-e még a hűtőnkben.
Néhány házi praktika segíthet leellenőrizni a hűtőben levő tojások frissességét. Bár a dobozokon feltüntetik a lejárati határidőt, előfordulhat, hogy nem figyelünk oda, vagy nem az eredeti csomagolásban tároljuk a tojásokat.
1. Vizes trükk
A legegyszerűbb a tojást hideg, sós vízbe tenni. Ha elsüllyed, nyugodtan használjuk fel, de ha lebeg a vízen, akkor már nem érdemes feltörni.
2.Szem és tapintás teszt
A friss tojás héja érdes, meszes, míg a régebbi darabok simák és fényesek. Simítsuk át ujjainkkal a tojás felszínét, hogy eldönthessük, a kukában vagy a tányérunkon végzi-e.
3.Törésteszt
Ha a feltört tojásban a sárga és a fehér rész összefolyik, nem érdemes felhasználni. Ugyanilyen árulkodó jel, hogy régi a tojás, ha a fehérje vizenyős, zavaros színű. Ha lapos a tojás sárgája, az sem mai darab.
4.Szétválasztós módszer
Ha az óvatosan feltört tojásból a sárgáját könnyen ki tudjuk emelni a kezünkkel, akkor friss a tojás.
5. Ez rázós lesz
Tartsd közel a füledhez a tojást. Ha kotyogó hangot hallasz, ne használd fel, mert régi.