Bulvár

2015.12.23. 15:50

Kit miért ránt magával az újabb Star Wars-őrület?

Tíz év várakozás után ismét Star Wars-lázban ég a filmkedvelő vagy éppen csak a Csillagok háborúja iránt rajongó közönség.

Kiss Gyöngyvér

A december 18-i premiernek köszönhetően a filmszínházak jegyeladása minden eddigi rekordot megdöntött,  s azóta sem lankad az érdeklődés Az ébredő Erő, azaz a Star Wars legújabb epizódja iránt.

A megyeszékhelyi moziban is hosszas sor várja az érdeklődőket, legyen szó 2- vagy 3D-s vetítésről, feliratos vagy szinkronizált verzióról. A várakozó tömeg zöme reménnyel teli hangulatban érkezik, sőt akad olyan is, aki már nem először nézi meg a 7. epizódot, a film után viszont páran csak mélységes csalódással nyugtázzák az elmúlt bő két órát...

A huszonéves Tóth Tamás nem tartja magát rajongónak, de mint bevallotta többször is látta a Star Wars első hat részét. Közülük is előnyben részesíti az előbb forgatott, ám cselekménye szerint utóbb játszódó trilógiát, amely még kevésbé volt tarkítva grafikai megoldásokkal.

- Ez egy olyan film, ami generációkat kapcsol össze: a régi széria még a szülők ifjúkorában jött ki, az újabb már a fiatalabbakéban, a középsulis korosztály pedig már ezt, a 7. epizódot, s az ez utániakat fogja kapni – fejti ki Tamás. Hozzátéve, hogy így már mindenkivel lehet beszélgetni a Csillagok háborújáról, felemlegetni egy-egy tipikus mondatot, szállóigévé vált idézeteket, humoros „beszólásokat", amelyek mondhatni, hogy a Star Wars kedvelőit egy közösségé is kovácsolják. S bár sok meglepetésre számít Az ébredő erőtől, a régi szereplők közül párat visszavár, így például egyik kedvencét, a közkedvelt Han Solo karakterét.

- Szeretném, ha megidézné a film a régi környezetet, de sajnos sok grafikára is számítok... - jegyzi meg Tamás, aki egyébként haverjával, Balogh Tamással érkezett a vetítésre. Balogh Tamás bár havonta jár moziba, eddig nem igazán kísérte figyelemmel a Star Wars filmeket, ám a nagy felhajtás kedvéért, ami Az ébredő Erő körül zajlott, gondolta enged a csábításnak...

Balogh Tamás barátjával, Tóth Tamással érkezett a vetítésre
Fotó: Katona Tibor

- Az utóbbi két hét alatt pótoltam be mind a hat rész megtekintését. S bár nagyvonalakban eddig is ismertem a történetet, de annyira ajánlották, hogy most megnéztem elejétől a végéig. Túlzás lenne azt állítani, hogy magával ragadott a sztori, de pár történeti szál nagyon megtetszett – mondta.

A már említett fiatalabb generáció is jócskán képviseltette magát a moziban, így a gimnazista Farkas András Mátyás immár másodszorra látogatott el baráti körével e film kedvéért a cinemába.

- Először a feliratos verziót láttam, s a szinkronosra is kíváncsi voltam – fogalmazott. – Nagyon tetszett, hogy visszatértek a régi trilógiához, amit én alvilági hangulata miatt jobban szeretek. A később forgatott 1-3 rész már-már túl steril, tiszta szerintem. A legújabb részben viszont felemelő volt ismét a birodalom maradványait látni, s bár számos elem visszaköszön a régi trilógiából, de sokkal látványosabbak a küzdelmek.

A 18 éves Szabó Nikolett párjával, Koller Richárddal érkezett. Megjegyezték, hogy fiatal koruk ellenére emlékeznek még azokra az időkre, amikor egy-egy Star Wars epizód VHS-e feküdt a karácsonyfa alatt. Sőt, Richárd még talán azon számítógépes játékait is megtalálná, amelyek sikere minden bizonnyal a filmek népszerűségének köszönhető. Ez alkalommal sem jöttek felkészületlenül, hangsúlyozták, kimondottan spoiler-mentes ajánlókból, kritikákból tájékozódtak.

- Már kétszer láttam az első hat részt, mindet nagyon szeretem. A mostanival kapcsolatban remélem, hogy nemcsak arról fog szólni, hogy a jegybevételből minél többet kaszáljanak, de a régi Csillagok háborúja hangulatot is sikerül visszahozni. Hiszen a Star Wars szerintem mondhatni mindig kézzelfogható volt, a jelmezek zseniálisak, s szeretném, ha ez megmaradna – magyarázta Nikolett.

A bizakodók mellett persze voltak negatív vélemények is. Kaczor Jácint, minap egy barátjával, s egy kollégája gyermekével nézte meg a filmet. Mint megállapította, nekik, akik a 70-es években születtek, s Star Wars-on nőttek fel, némi csalódást okozott a hetedik epizód, ám a tizenéves gyerkőcnek kétség kívül nagyon tetszett.

- Az első három rész számomra arról szól, hogy Anakin Skywalker az ártatlan kisgyerekből hogyan válik gonosszá, miként ragadja magával a sötét oldal. Miután azonban ő meghal, szerintem nincs létjogosultsága egy újabb résznek. Ezért aztán kíváncsisággal, ám fenntartásokkal váltottam jegyet a hetedik epizódra, s az utóbbi sajnos be is igazolódott. Mint régi rajongó rendkívül csalódott vagyok. Azt gondolom, nem szabadott volna ezt a részt így elkészíteni, ha mindenképpen akartak valamit, inkább bizonyos történeti szálakat kellett volna részletesebben kifejteni – mondta Kaczor Jácint. S bár mindehhez hozzátette, hogy előnyként írná Az ébredő Erő javára, hogy az új technikai kivitelezésnek köszönhetően éppen azt a régi típusú filmezést hozza vissza, ami az első trilógiára volt jellemző, szerinte a Disney hiába ígért be innentől minden karácsonyra egy-egy újabb Star Wars epizódot, ezek már messze nem lesznek olyan korszakalkotók, mint a Lucas által gondozott két trilógia volt annak idején...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!