Bulvár

2012.04.29. 09:30

Vámos Janka házasságot kötött a dzsesszel

Az éneklés feltölti energiával a 23 éves Vámos Jankát. A fiatal nagykanizsai hölgy zenészcsaládba született, hisz édesanyja és édesapja is zenetanárok, így a felnőtté válás felé vezető útja is hangjegyekkel volt kikövezve. Erről egyelőre még nem is tért le, ugyanis a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének szakán tanul. Időközben együttest alakított, s nagy álma válna valóra azzal, ha egyszer nyithatna egy saját éttermet.

Benedek Bálint

Az édesapa, Vámos Béla nevét megyeszerte ismerik, hiszen ő irányítja a Kanizsa Big Bandet, mely 2005-ben alakult a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola tanítványaiból. Utóbbi intézményben tanít, s a Cantilena kórus karnagya, Vámosné Fordán Yvette, az édesanya.

- Nem meglepő, hogy a zenével foglalkozom, az lett volna a furcsa, ha ezek után fizikusnak állok - mosolygott Vámos Janka, akivel a Kanizsa Big Band próbáján találkoztunk. - Már babaként a szüleim szerint állandóan csak énekeltem, tehát viszonylag hamar kiderült a tehetségem. Először igazán csak a Batthyány-gimnázium kórusában eresztettem ki a hangomat, aztán a barátaimmal az Orff Ütőegyüttesben folytattuk a zenei karrierünket.

Janka otthon a rock and roll-tól a klasszikus zenén át a populárisabb műfajokig minden meghallgatott, s a dzsessz muzsika is lenyűgözte. Ekkor kezdett el énekelni a Kanizsa Big Banddel, sőt a nagykanizsai, de most már az országos népszerűségnek örvendő Radioaktív együttessel is fellépett.


- Jó lett volna bekerülni a zeneakadémiára, de ha jobban belegondolok minden remekül alakult, ugyanis a fővárosi Bartók Béla zeneművészeti szakközépiskolában megtaláltam a számításomat - folytatta Vámos Janka. - A suli a hetedik kerületben van, ami tulajdonképpen egy kisváros, a különleges légkörével együtt hamar beleszerettem. A 18-30 év közötti, értelmiségi fiatalok nyüzsögnek, tele van a környék művész lelkekkel, egyszerűen imádom azt a szubkultúrát, s mostanra egy állandó társaság kovácsolódott össze.

A dél-zalai lány és néhány zenész osztálytársa két évvel ezelőtt egy klubest kedvéért összeálltak, hogy zenéljenek az ismerőseiknek. Mivel a tehetséges ifjú banda hatalmas bulit csapott, immár augusztus óta rendszeresen fellépnek. A Vámos Janka Quartet félig zalainak is tekinthető, hisz a kanizsai lány mellett Dobri Dániel (gitár) zalaegerszegi, rajtuk kívül Farkas Áron (basszusgitár) és Zsoldos Ádám (dob) viszont az ország más pontjáról erősíti a négyest.

- Ez a zenekarosdi kicsit még új nekünk, de ilyesmi lehet egy házasság is - mesélt tovább Janka. - Együtt ebédelünk és a szívünk is együtt dobban, olykor, ha a próbák során felszínre kerülnek a gondok, sok esetben türelmesnek, megértőnek kell lennem. Egyetlen nőként lélekben mindenkinek egy kicsit a felesége vagyok.

A banda népszerű popslágereket öltöztet dzsessz köntösbe, így többek között olyan előadóktól dolgoztak fel már dalokat, mint Adele, Rihanna, Depeche Mode, U2 vagy éppen a Kispál és a Borz. Ettől függetlenül a jövőben szeretnének saját szerzeményekkel is bemutatkozni a közönségüknek, ám mint azt Janka elárulta: egyelőre az iskola befejezésére koncentrálnak, s kifejezetten élvezik az örömzenélést. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkoznak album készítésén, hisz saját szerzemények folyamatosan születnek, ám rögzítésükre egyelőre nincs idő.

A következő fellépéseik Janka számára kifejezetten nagy jelentőséggel bírnak. Május 12-én (szombat) 16 órától Nagykanizsán a HSMK előtti téren, a város napján koncerteznek, majd ugyanaznap 21 órától Zalaegerszegen a Jazz Caféban lépnek a nagyérdemű elé.

- Úgy érzem a dzsessz muzsika passzol hozzám, s erről azt hiszem az énektanáraim, Lakatos Ágnes és Urbán Orsi is pontosan így vélekednek - mosolygott Vámos Janka. - Nagy lendületet és komoly megerősítést jelent a közönség őszinte tapsa.

A hirtelen jött siker ellenére az ifjú tehetség mégsem szállt el, két lábbal a földön jár, hisz az éneklésen túl a vendéglátóiparban is szívesen dolgozna. A diákévek alatt felszolgálóként, pultosként kipróbálta már magát.

- Ha öt vagy tíz év múlva újra beszélgetünk, szeretnék éttermet vezetni, egy olyat, ahol a jó borhoz finom étel dukál - fűzte hozzá a 23 éves hölgy. - Esténként klasszikus dzsessz dalokat énekelnék a csapatommal, úgy érzem ezzel kerek lenne az életem.


A kvartett fellépésein néhányszor előfordul, hogy nem csak az énekléssel kell foglalkoznia Jankának. Ha elszakad egy húr a show-nak folytatódnia kell és ilyenkor a koncert hirtelen átalakul stand up comedy (állj ki és mondd) előadássá. A  szőke hajú, kék szemű csupa mosoly lány bőségesen "betárazott" már fővárosi sztorikból, melyeket poénokkal gazdagon átszőve tálal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!