Bulvár

2011.09.21. 09:17

Fél évszázados az Omega (klipekkel)

Országos koncertsorozattal, szimfonikus előadásokkal, új stúdióalbummal, régi felvételek publikálásával és könyvvel is ünnepli jövő héten kezdődő jubileumi évét az 50 éves Omega együttes. A legendás hírű zenekar 1962. szeptember 23-án adta első koncertjét a budapesti Műegyetemen.

Gyuricza Ferenc

Az együttes fennállásának ötvenedik évfordulója apropóján a zenekar nagyszabású turnéra indul, az elkövetkező egy év során még egyszer megpróbálnak minél több helyre eljutni az országban. Az elmúlt öt évtized dalait a különböző korszakok egyenrangú bemutatásával áttekintő turné várhatóan decemberben indul, s május végéig lezajlik. Lesz egy kiemelt budapesti helyszín is, 2012. szeptember 23-án a fővárosban zárul a jubileumi év. Ez utóbbi koncerten a tervek szerint az 1971 óta változatlan felállásban dolgozó Omegával néhány régi tag, köztük Presser Gábor, Laux József és Somló Tamás is színpadra lép, de az alapítók közé tartozó Kovacsics András és Varsányi István esetleges közreműködéséről is tárgyalnak még.


Közben dolgoznak az Omega Rhapsody című szimfonikus előadás előkészítésén. A dalok filharmonikus változatait az eredeti tervek szerint idén augusztusban a Magyar Állami Operaházban mutatták volna be egy koncerten, az intézmény vezetése körüli bizonytalan helyzet azonban ezt meghiúsította. A felvezető főpróba viszont májusban,  a Halle-i Handel-fesztiválon a helyi akadémia szimfonikus zenekarával nagy sikerrel lezajlott.

 



Az Omega az ötvenedik évfordulóra egy új albumot is megjelentet. A várhatóan Red Planet X című nagylemez az Omega tizenhetedik stúdióalbuma lesz. A zenekar utoljára öt évvel ezelőtt készített hasonlót Égi jel címmel. A stúdióalbumot azonban megelőzi egy hatvanas és hetvenes évekből származó kislemezeket, egyéb ritkaságokat tartalmazó kiadvány, amely a tervek szerint még az idén ősszel boltokba kerül. A lemezen szerepel többek között az 1968-as táncdalfesztivál nagy slágere, a Kiabálj, énekelj, valamint az 1975-ös Kenguru című film egyik betétdala is.

 




Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!