Bulvár

2011.07.17. 15:20

Vámpírtörténetek és legendás zenészek a Masters Of Rock harmadik napján

Bár az önmagát két évvel ezelőtt sikeresen reaktivizált, s a tavasz folyamán egy viszonylag jól sikerült új albumot is megjelentetett német Guano Apes számított a csehországi Masters Of Rock harmadik napján az első számú közreműködőnek, néhány szempontból mégis jóval nagyobb izgalmat okozott néhány kisebb horderejű név szerepeltetése a rendezvényen. A Vizovice-ben megrendezett fesztivál szombati napja ugyanis a legendák fellépéséről szólt.

Gyuricza Ferenc

A rockzene kultikus előadói közül ezen a napon lépett színpadra saját zenekarával az Accept egykori énekese, Udo Dirkschneider, akinek nemcsak a közönség körében, de a fiatalabb zenésznemzedékek soraiban is óriási a respektje. Mindezt bizonyítja, hogy a színpad mögötti elzárt területen - ahova csak a fellépők, a hozzájuk tartozó stábok tagjai, a technikai bázist biztosító közreműködők, valamint a szervező cég munkatársai léphettek be - rengetegen akartak közös fényképet készíteni az 1952-es születésű énekessel. Ugyancsak szombaton lépett színpadra - igaz, nem önálló koncert keretében, hanem a cseh Seven zenekar egyik meghívott vendégeként Blaze Bayley, aki 1994 és 1999 között az Iron Maiden énekeseként szerzett magának hírnevet. A harmadik legenda a magyar származású Ross The Boss, a kultikus hírű Manowar egykori gitárosa volt.

Mielőtt részletesebben szólnánk a fentebb említettekről, nézzünk néhány további körülményt a fesztiválról. A Masters Of Rock egyértelműen felfelé ívelő ágban van, amit a nézőszám már említett növekedése mellett az infrastruktúra és a kiegészítő programlehetőségek megjelenése is jelez. Míg tavaly jószerivel csak a rockzene stílusával szorosan összefüggő termékeket forgalmazó árusok és vendéglátó egységek nyújtották kínálatukat, addig idén már olyan élményelemek is felsorakoztak, mint a mászófal, a rodeó-bika, vagy a vizes pályás foci. Ezek iránt főleg a kora délutáni idősávban mutatkozott érdeklődés, amikor a színpadokon olyan előadók váltották egymást, akik iránt kisebb volt az érdeklődés. A nagyobb fesztiválokon már évek óta jól bevett szokás, hogy saját mintázatú relikviákat, főleg pólókat hoznak forgalomba. A Masters Of Rock szervezői sem tettek másként, az említett ruhadarab mellett többek között sapkát, kendőt, zipzáras és kapucnis pulóvert, széldzsekit, jelvényt, kitűzőt, tollat, öngyújtót, mobiltelefon-tartót, illetve a Jelinek gyár erre az alkalomra külön matricával ellátott termékeit kínálták a rendezvény résztvevőinek. Hogy erre mekkora volt az igény, azt jól jelzi a tény: az a fesztiválpóló, amelynek hátulján a fellépők neve is szerepelt, mind a női, mind pedig a férfi változatban már rögtön az első nap délutánján az utolsó darabig elfogyott. A rendezvény látogatóinak egy része a pólót amolyan státuszszimbólumnak is tekinthette, hiszen rengetegen hordták magukon - az egyre markánsabbá váló illatok alapján úgy tűnt, akár több napon keresztül is. Illatfelhő a vendéglátó részlegen is terjengett, a csehek most sem adtak sokat a higiéniára, nemcsak küllemre kínáltak elborzasztó ételeket, de a tömény fokhagyma- és fűszerszag is megforgatta időnként az ember gyomrát. Bár alapvetően úgy indultunk neki, hogy valami cseh specialitást kóstolunk meg, ám végül a török konyha mellett döntöttünk. Kínáltak magyar gulyást és magyar lángost is, előbbi valójában pörkölt volt, utóbbitól pedig azért ment el a kedvünk, mert cseh barátaink a fokhagymás lángost tömény ketchup és jókora adag reszelt sajt kíséretében fogyasztották. 

Szombaton újabb magyar csoportokkal találkoztunk, először győriekkel - ők egy nyolc fős baráti társasággal érkeztek, s a fesztivál területe melletti domboldalon verték fel sátraikat -, majd négy olyan budapestivel, akik már hatodik alkalommal járnak vissza rendszeresen Vizovice-be. Mindannyian azt mondták, remekül érzik magukat, atrocitásoktól mentesen tudnak a cseh fesztiválon szórakozni. Később újabb magyar szóra lettünk figyelmesek, mint kiderült egy felvidéki fiatalokból álló csoporttal futottunk össze, aztán egy körülbelül 25 fős, szintén a sátorozást választó magyar társaság néhány tagja mesélt élményeikről. Az árus sátrak között sétálva az esti órákban egy Kossuth-címeres melegítőfelsőt viselő férfit szúrtunk ki, természetesen ő is a magyar jelenlétet erősítette. Mindent egybeszámolva, az első három nap során körülbelül kétszáz fős magyar kontingensről szereztünk tudomást.

A szombati nap a kánikulát is meghozta a fesztivál területére. Bár az autó külső hőmérője csak 25 fokot mutatott, a nagyszínpad előtti betonnak és a tűző napnak köszönhetően ennél jóval melegebbnek éreztük a hőmérsékletet. A szervezők a koncertek között - akárcsak az elmúlt évben, most is slagból locsolták a felhevült tömeget.

A program egy fesztivál körülményeit ismerve embertelen időpontban, délelőtt fél tízkor kezdődött. Bár terveztük, hogy a post-grunge zenét játszó, s a Magyarországon eddig még nem, de vélhetően a jövőben is csak ritkán koncertező Audrey Horne műsorát megnézzük, ám ez ezúttal nem jött össze, lekéstük őket, akárcsak a vérfarkas és vámpír mitológiát dalaiban megjelenítő power-metal zenekar, a Powerwolf programját. Utóbbi formáció két tagjával, Matthew Greywolf gitárossal és Falk Maria Schlegel billentyűssel volt alkalmunk interjút is készíteni. Közben a színpadot a cseh Seven vette birtokába, amely a fesztiválok szokásos menetrendjétől eltérően, már a délutáni idősávban másfél órás játékidőt kapott. Ennek oka, hogy a tizenöt éves jubileumát ünneplő formáció itt rögzítette DVD-jét. A felvételek miatt nemcsak pirotechnikát vonultattak fel - szinte teljesen feleslegesen, mert a tűző napsütésben kevés hatása volt ezeknek a látványelemeknek, - hanem három különleges vendéget is. Fellépett velük a thrash-metal egyik alapzenekarának számító Destruction basszusgitáros-énekese, Schmier, a cseh zenekar hamarosan megjelenő albumának produceri feladatait el ellátó Rage-gitáros, az esti órákban egy fél órás gitár-klinikát, azaz technikai bemutatót is vállaló Victor Smolski, illetve az Iron Maiden volt énekese, Blaze Bayley is. A három említett zenész közül a hajától időközben teljesen megszabadult, de jellegzetes barkóját azért megőrző Blaze Bayley volt a legközvetlenebb, a Seven fellépését követően több órán keresztül beszélgetett a rajongókkal, begyűjtve ezalatt rengeteg baráti ölelést, közös fényképet, no meg tetemes mennyiségű sört is. A legendás hírű énekes szívesen beszélt magyar emlékeiről, mint mondotta, nemcsak az Iron Maiden frontembereként adott budapesti koncertjét raktározta el fejében, de a Sziget fesztiválos fellépését is. Szívesen visszatérne hazánkba, akár egy több város érintő mini-turné erejéig is, erre 2012 februárját vagy őszét tartaná a legalkalmasabb időpontnak.

Közben a színpadon cserélődtek a fellépők, a cseh EDDA-nak megfelelő Kreyson után a death- és thrash-metal keverékét játszó holland Legion Of The Damned következett, melynek programja alatt - akárcsak előző nap az Ektomorf esetében - a kemény mag circle pit és wall of death kialakításával szórakoztatta önmagát. A hollandok után a Manowar egykori gitárosa, az immár két saját albummal is rendelkező Ross The Boss következett. Igazi kuriózum, a magyar gyökerekkel rendelkező zenész ugyanis ritkán lép színpadra. Négytagú együttesével a csehországi fesztivált megelőzően ebben az esztendőben csak egyetlen koncertet adtak, azt is Venezuelában. A 75 perces műsorba néhány saját dal mellett főleg Manowar szerzemények fértek bele, amelyek szerzője a gitáros volt. Ezek közül az egyik, a Kingdom Come című korábban még soha nem hangzott el élőben sem a Manowar, sem az új projekt előadásában. Ross The Boss és csapata amúgy meglepően jó teljesítményt nyújtott, az énekes Patrick Fuchs legalább olyan jól tudta helyettesíteni a hatalmas torokkal bíró Manowar-énekes Aric Adams-et, mint anno a Judas Priest-et egy időre elhagyó Rob Halford-ot a tökéletes úriemberként megismert Tim Ripper Owens. A produkció láttán, no meg a magyar gyökerek miatt Ross The Boss-t ugyancsak meginterjúvoltuk. A gitáros rengeteget mesélt magyar kapcsolatáról, dióhéjban most csak annyit erről, hogy édesapja révén félig magyar származású, felesége ereiben azonban csak magyar vér csörgedezik. A gitáros eddig körülbelül négy-öt alkalommal járt hazánkban - ilyenkor egy budapesti szálloda szolgáltatásait veszi igénybe -, s horgászott már a Balatonban is. Magyarul csupán néhány szót tud, ezeket élvezettel sorolta is, többségük azonban nem papírlapra, illetve monitorra való. A gitárossal folytatott hosszas eszmecsere miatt a szombati nap harmadik legendás alakjának (az Udo Dirkscheneider vezette U.D.O. zenekarnak) műsorát lekéstük, csak a héttérből beszűrődő zajokból tudtunk következtetni arra, hogy a programba több egykori Accept dal, például a Balls To The Wall és a Metal Heart is belefért. Ismerősök elmondták, hogy az alacsony növésű, smirgli-hangú német csúcsformában volt, s közel akkora tömeg gyűlt össze programjára, mint amennyien előző nap a Twisted Sister koncertjét nézték.

A fesztivál harmadik napjának főzenekara a gördeszkás nemzedék egyik európai kedvence, a német Guano Apes volt, amely előző nap éppen Magyarországon, a tokaj-rakamazi Hegyalja fesztiválon lépett színpadra. A zenekar énekesnője, Sandra Nasic a sajtótájékoztatón el is mondta, hogy nagyszerű koncert van mögöttük, csúcsformában vannak, s a Masters Of Rock közönsége is arra számíthat, hogy hengerelni fognak. Ezt követően arról is beszéltek, hogy azért is szeretik a fesztiválokat, mert ilyenkor van lehetőségük más fellépőket megtekinteni. A dobos Dennis Poschwatta - aki miközben társai válaszolgattak a nekik feltett kérdésekre - egy megtermett kaszáspókkal játszadozott - azt is elárulta, rajong a thrash-metal stílusáért, ezért ha egy fesztiválon ehhez a stílushoz tartozó zenekar lép fel, azt mindenképpen megnézi. A zenekar egyébként ősszel újra Magyarországra jön, október 15-én a budapesti Club 202-ben lépnek fel.

A Masters Of Rock fesztiválon az egyik leglátványosabb színpadkép éppen a Guano Apes fellépéséhez köthető. A zenekar nevének második szavát hatalmas világító betűkkel rakták ki, a dobos felszerelése a P és az E között helyezkedett el. A tömegből nézve mindez impozáns látványt nyújtott. A Guano Apes történetéhez több olyan sláger is kötődik, melyek milliók kedvenceivé váltak. Ezek közé tartozik a csapatnak a népszerűséget meghozó Open Your Eyes, melyet rögtön negyedik dalként vezettek elő, illetve a ráadásban bemutatott Lords Of The Boards is. Mindkettőt ugráló-hullámzó tömeg előtt mutatta be a koncerten egy kisegítő gitárossal is megerősített négyes, de hasonló ováció fogadta az Alphaville egykori slágerét, a Guano Apes által igencsak megbolondított Big In Japan című szerzeményt is. A német csapat szerepeltetése azonban nemcsak emiatt volt jó ötlet a szervezők részéről, hanem annak okán is, hogy általuk némi popularitást is sikerült becsempészni a rendezvényre.

 



A záró program a szintén német Brainstorm koncertje volt. A zenekar e sorok írója szerint az európai power-metal egyik legjobb képviselője - a Soul Temptation című albumuk minden idők egyik legjobb nagylemeze -, Magyarországon koncertjeikkel ennek ellenére néhány száz főt tudnak csak megmozdítani. A csehországi fesztiválon viszont a hajnali hűvös hőmérséklet ellenére is több ezren tartottak ki, amit a roppant szimpatikus és közvetlen Andy B. Franck énekes meg is köszönt a jelenlévőknek, illetve a Masters Of Rock közönségét abban a kegyben is részesítették, hogy itt mutatták be először a szeptemberre várható új nagylemezük egyik dalát is.

A fesztivál zárónapján a Helloween lesz az első számú fellépő, amely az európai speed-metal stílusteremtő formációja. A német együttes augusztusban a Szigeten is fellép, vélhetően ugyanazzal a programmal, mint amivel Vizovice-ben. Mellettük az amerikai thrash-metal színtér egyik legjobb képviselője, az OverKill szerezhet még kellemes perceket híveinek, de a holland Delain is bepótolja tavaly elmaradt koncertjét. Az ínyencségre vágyóknak érdemes lesz megtekinteniük a nagyszínpad programját záró cseh Tri Sestry műsorát, amely látványos és roppant szórakoztató program, míg a kisszínpadon az ígéretes nevű Pussy Sisster - szintén egy német zenekar - lesz az utolsó fellépő.

Képgaléria a szombati napról itt!

Képgaléria a pénteki napról itt!

Képek az első napról  itt!

 

 Nyár 2011

 Balaton 2011

 További zalai programok itt!

 Fesztivál 2011 - Minden egy helyen

 További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!