Bulvár

2010.11.06. 13:05

Minden ember valahol egy kicsit Isten is

Minden ember valahol egy kicsit Isten is, ráadásul nemcsak az ahhoz illő hatalommal, hanem legalább annyi teherrel is - mondja az ötödik albumát október elején megjelentő Road gitáros-énekese, Molnár Máté. A zenekar Emberteremtő címmel készítette el legújabb nagylemezét, s már a cím is némi magyarázatra szorul.

Gyuricza Ferenc


A Road eddigi dalai ugyanis nem a filozofikus tartalmukról voltak híresek, s ezen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő négyes nem is kívánt változtatni. Az Emberteremtő cím a szövegekért is felelős Molnár Máté szerint már régóta foglalkoztatta őket, ám hogy éppen most kívánkozott ki belőlük, az tulajdonképpen a véletlennek tudható be.

 



- Ahogy a politikával, úgy a vallással sem foglalkozunk fanatikusok módjára, azt azonban hisszük, Isten saját képére formálva megteremtette az embert - mondta a zenekar vezetője. - Ezt a gondolatot vittük tovább, hiszen gyakorlatilag ma már az ember teremti az embert. Valahol tehát mindenki egy kicsit Isten is a szó pozitív értelmében. Az isteni hatalom mellett azonban legalább annyi terhet is cipelünk magunkon. Ezt a gondolatmenet régóta foglalkoztat bennünket, ám most éreztük idejét annak, hogy elő is rukkoljunk vele, hiszen nagyon sok ember vissza is él a hatalommal. Nekünk a színpad adott egy sajátos lehetőséget arra, hogy elmondjuk gondolatainkat és elképzeléseinket a világról, kvázi embereket teremthetünk mi is. Ha már így adódott, akkor álljunk a pozitív oldalára a mérlegnek, s próbáljuk meg mi is a jó út felé terelni embertársainkat.

 

Az Emberteremtő album azonban nemcsak eszmeiségét tekintve hozott újat, hanem zeneileg is. A lemezen a Road-ra jellemző rockzene mellett népzenei témák is felbukkannak, így az önálló track-ként szereplő Intro-ban, de az albumot záró akkordokban is. A korongon egy feldolgozás is szerepel, Az utolsó hangos dal című Ákos szerzemény, melyet a nyári MTV Icon fesztiválon mutatott be élőben a Road.

 



- A lemezfelvétel során is rengeteg új dolgot próbáltunk ki - folytatta Molnár Máté. - Ezúttal nem sávonként rögzítettük a dalokat, hanem az úgynevezett egybe-feljátszós módszert választottuk. A hangszeresek tehát nem külön-külön játszották fel a saját témáikat, hanem mindannyian együtt bementünk a süketszobába, és egyszerűen eljátszottuk a lemez dalait, mintha koncerten lennénk. Addig csináltuk mindezt, ameddig nem működött a dolog, azaz tökéletes nem lett a felvétel. A módszer elvileg lecsökkentette volna a stúdióidőt, viszont feléneklés része megnehezítette, ezért a felvétel a vártnál hosszabb ideig tartott. Egyrészt a dalszövegek sem voltak teljesen készek, másrészt annyi plusz vokáltémát írtunk a dalokba, amennyit még sosem. Korábban egyetlen lemezen sem szerepelt ennyi szólam és ennyi plusz vokál, s ezeket most ki kellett dolgozni, ki kellett próbálni, s meg is valósítani a felvételek során. Ezzel egyébként önmagunkhoz képest nagyon magasra tettük a mércét, s meg is szenvedtünk a dologgal, de tudtuk teljesíteni, ezért mindannyiunk számára öröm volt az egész móka.

 



Az Emberteremtő album október 4-én jelent meg, ám a Road már néhány nappal korábban, október elsején megkezdte a turnézást. A zenekar a Depresszió, a Superbutt, az Insane és a Wrong Side Of The Wall társaságában Royal Flash Tour név alatt járja az országot. Az öt zenekarra 11 koncert vár, az utolsó fellépésre november 20-án kerül sor Miskolcon.


 

- Október elejére terveztük a lemezmegjelenést, valamint a turné kezdetét is - magyarázta a Road frontembere. - Úgy számoltunk, hogy mire elindul a turné, addigra kijön az album is. Ehhez képest a 2010-es év számunkra olyan szerencsétlenül alakult, hogy az első októberi hétfő negyedikére esett, vagyis a zalaegerszegi és a pécsi koncertet még úgy nyomtuk le, hogy a közönség nem ismerhette az új album dalait. Pedig a turnén nagyon fontos szerepet szántunk az új lemeznek, a játszási listát is úgy állítottuk össze, hogy a dalok fele az Emberteremtőről való. A zalaegerszegi turnényitón egy kis technikai malőr miatt ugyan rövidíteni kellett a programon, de a többi helyszínen már minden flottul működött. Mindenki nagyon élvezi a közös turnézást, de nemcsak mi tartjuk jó ötletnek, hanem a közönség részéről, valamint a szakmából is nagyszerűek a visszhangok. A turné során most csak ebben a 11 dátumban és helyszínben gondolkodunk, persze mindenkinek van még mellette egy-két önálló bulija is, ám azt, hogy jövőre lesz-e folytatása, még nem tudjuk.

 

Ákos: Mindenki táncol feldolgozása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!