Bulvár

2010.05.17. 12:35

A ritmus vezet, az lüktet bennem és viszi a szöveget, ha stenket kínál a Maffia

Az Irie Maffia a balatonparti koncerten is hozta a formáját, ifjú közönségük még a fellépősátron túl is együtt mozdult a reggae-s, hip-hop-os, rap-es, ska-s ütemekre. A fesztiválzenekar tagjaival a Helikon Napokon adott koncertjük után beszélgettünk.

Kiss Gyöngyvér

Legyen szó bármelyik nagyobb hazai fesztiválról a 11 fős mosolygós családnak ott a helye, sőt nemzetközi sikerekkel is jócskán büszkélkedhetnek. Pedig a 2005-ben alakult Irie Maffia eddig csupán két albummal jelentkezett, s mint a hip-hop frontember Busa Pista megjegyezte, nem is a rádiók játszási listája tette őket ilyen népszerűvé.

- Nem érdekel, hogy mit nyomat a Petőfi, vagy bármelyik másik rádió - mondta. - Hiszen vannak számaink, amiket a szövegek miatt nem mernek leadni, de attól még akár értékesebbek is lehetnek, mint a slágerek. Ez egyáltalán nem mérvadó, a Baszd fel a kéket című számunkat például soha nem nyomják, mégis ismeri a közönségünk, azzal aratott ekkora sikert, hogy újat mondtunk vele : "Mikor mész az utcán, nézd meg kivel állsz szóba, egy dílerrel és máris vár a rendőrségi szoba..."

Már évekkel ezelőtt az összes nagyobb országos fesztivál színpadát meghódították, a 2008-as Szigeten, mint a legjobb koncertről lehetett hallani az Irie Maffia bulijáról, 2009-ben ötezer fős rajongótábor tombolt muzsikájukra a Balaton Sound nagyszínpadánál, ráadásul egy ideje a határokon túl is egyre népszerűbbek.


A zenét Horváth Gáspár billentyűs és Élő Márton harsonás szerzi, amihez a zömében angol nyelvű szöveget Sena Dagadu, a ghánai-magyar énekesnő találja ki, akit egyébként gyakran csak az első számú magyar underground dívaként emlegetnek. A rap pedig Busa Pista és Horváth Gáspár kútfőjéből ered, ők kínálják stenkkel (sajátos szóhasználatban lüktetéssel) közönségüket.

- Engem, mint rappert a ritmus vezet, az lüktet bennem és viszi a szöveget - vágta rá Busa, mire persze szóba került egyik új számuk, a MC életét elénk táró Busaman.

- Elrappeltem az életemet, majd papírra vetettem, s ebből lett a Busaman - így Busa. - Egyébként ezek mind valós események, teljesen őszintén mondom el őket ebben a számban. Tényleg nyolc éven át kőműves voltam, és annak idején kidobtak otthonról a terhes barátnőmmel...

E szám az együttes legrappesebb dala, ráadásul énekesnőjük az angol megszólalások után itt énekel először magyarul.

-  Egyik haverunknak támadt egy ötlete: összegyűjti a mások számára első hallásra nyelvújítónak tűnő szavainkat, s készített egy Irie Maffia szlengszótárt, ami azóta a neten is megtalálható - mesélte Sena.

- A szleng nekünk egyébként természetes a hétköznapi beszédben is, nemcsak a rapben - magyarázta Busa Pista. - Gyémántfaternak mondom a férfit, vagy platinamuternak a nőt, a csapatból ez mindenkinek egyértelmű. S ha esetleg észrevesszük, hogy más nem érti, akkor tűnik csak fel, hogy ez egy kívülálló számára furcsa lehet.


A zenei műfaj meghatározása is a sajátos szókincsre vall, jelzi ezt új lemezük repprokkreggi munkacíme, amiből aztán a Whats My Name?! lett. Néhány kritika zenei stílusváltásra mutat rá a lemez kapcsán, s talán valóban színesebb, s elektronikusabb lett az album az elsőnél. De maguk a felvételek is másképp zajlottak, mint a 2007-es Fel a kezekkel! CD-nél.

- Az első lemezünk dalai a koncerteken értek össze, aztán felvettük őket - fejtette ki Gáspár. - Ehhez képest most sokatpróbáltunk stúdióban, és sok dalt csak a megjelenés után vittük színpadra. A nyári fesztiválokon már valamennyi hallható lesz élőben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!