Bulvár

2009.09.17. 08:05

A két és fél méteres török Sultan lett a világ legmagasabb embere (fotókkal, frissítve)

London - A török Sultan Kosen lett a világ legmagasabb embere. A kelet-törökországi Mardin városában született Kosent 2 méter 47 centiméteres magasságával bejegyezték a Guinness Rekordok Könyvébe.

zaol.hu

 A korábbi csúcstartó, a 39 éves ukrán Leonyid Sztadnyik ugyan tíz centivel rávert volna a törökre, de mivel nem volt hajlandó megméretkezni, kizárták a "versenyből". Mint mondta: azért nem állt kötélnek, mert elege van a nyilvánosságból. "Ha egészségesebb lennék tőle vagy hosszabb életű, nem mondom, de éppen az ellenkezőjét okozza. Rámennek az idegeim" - panaszkodott Sztadnyik, hozzátéve: "ha döntenem kell a boldogulás és a nyugalom között, az utóbbit választom".



2009. szeptember 16-án készült kép a török Sultan Kosen-ről a londoni Tower híd előtt
Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A 27 esztendős Sultan Kosan a kelet-törökországi Mardinban él. A részmunkaidős földműves csak mankóra támaszkodva tud felállni.
       
Kosen derűlátóan tekint a jövőbe. A rekord adta hírnév folytán abban bízik, hogy végre megtalálja az "igazit" - árulta el Londonban az újságíróknak. "Eddig elég nehéz volt barátnőt találnom. Senki sem akadt, mert rendszerint megijedtek tőlem. Most, hogy híres leszek, végre sok lánnyal akadhatok össze. Szeretnék megnősülni" - vázolta terveit tolmács segítségével.
   

2009. szeptember 16-án készült kép a török Sultan Kosen-ről a londoni Tower híd előtt
Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth


A Guinness Rekordok Könyvében Kosennel együtt eddig csupán tíz olyan ember méretét hitelesítették, aki magasabb 244 centiméternél. 
    
A török fiatalembernél a hipofízisét károsító daganat miatti növekedésihormon-túltengés okozta a kivételes magasságot. Ezt az állapotot gigantizmusnak (akromegáliának) nevezi a szakirodalom. A férfi végtagjai is óriásiak: a keze 27,5 cm, a lába 36,5 cm.
    
Mivel a tumort tavaly eltávolították, Kosen várhatóan nem nő tovább. 
    
Az óriáslét számos hátránnyal is jár. Bárhová megy, egyetlen plafon sem elég magas neki, nem fér be egy normális méretű autóba, nem járhat vásárolni, mint mások, a ruhadarabjait csináltatnia kell, és azok nem mindig mondhatóak divatosnak - sorolta a hórihorgas török. 
    
Az előnyök közé tartozik viszont, hogy már messziről észreveszi ismerőseit, létra nélkül cserél izzót a csillárban vagy akasztja fel a függönyöket - számolt be róla Kosen, aki életében először hagyta el szülőföldjét, hogy a Guinness szervezésében Londonba utazzon.


További érdekességeket talál Celeb-börze és bulvár hírek rovatunkban! Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!