Bulivan

2010.02.03. 18:20

Az Oscar-díj közelében: Kecskeméten készült animáció is versenyben

Bekerült az Oscar-jelöltek közé a Kells titka (The Secret of Kells) című egész estés animációs film, amely jelentős részben a kecskeméti stúdióban készült - közölte szerdán a Magyar Filmunió.

MTI/AP


A Kells titka a 9. században játszódik, a keltákról szól és a fantázia, valamint a valóság izgalmas elegye. A történet főszereplője a tizenkét éves papnövendék, Brendan, akit Aidan testvér, a titokzatos Kells könyve illusztrátora avat be a rajzolás mágiájába. A film zenéjét az ír folkegyüttes, a Kíla és Bruno Coulais jegyzi.

"A mű formanyelve hasonlatos a Magyar népmesékben általunk használtakéhoz, így már a műhelymunkák idején is szívesen dolgoztunk a nem kifejezetten agyonmozgatott, sokkal inkább művészi igényű produkción" - fogalmazott Mikulás Ferenc, aki felidézte, hogy az ottani 70-80 fős nemzetközi csapat közreműködésével megvalósult alkotás már a tavalyi Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is komoly sikert aratott, hiszen elnyerte Kecskemét város díját, a nemzetközi verseny első díját.

Az egész estés animációs filmek Oscar-díjára jelölték még a Coraline (rendezője Henry Selick), a Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson), A hercegnő és a béka (The Princess and the Frog, John Musker és Ron Clements filmje), valamint a Fel! (Up, Pete Docter) című alkotást.

Utóbbi állítólag nagy esélyese a díjnak, bár ha a közönségsiker mellett a művészi érték és az európai ízlésvilágot tükröző látásmód is meghatározó szempontja lenne a győztes kiválasztásának, akkor a Kells titka favoritnak számítana - vélekedett Mikulás Ferenc, megjegyezve ugyanakkor, hogy meglepetés lenne, ha a 82. Oscar-gálán március 7-én, a hollywoodi Kodak Színházban Tomm Moore vehetné át a szobrocskát.

Ettől függetlenül már a film jelölése is hatalmas siker, nem csak a rendező, de a magyar animációs filmszakma és a kecskeméti stúdió számára is, ahonnan eddig még soha sem került ki Oscar-díjas vagy arra jelölt produkció - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.


Olvassa el kapcsolódó cikkünket, kattintson az alábbi címre!

Oscar-jelötek: Az Avatar szembefeszül A bombák földjénnel (zenével, filmrészletekkel, fotókkal)
Bejelentették az Oscar-díjak jelöltjeit. James Cameron Avatarja és volt feleségének, Kathryn Bigelow-nak A bombák földjén című filmje vezeti a jelöltek listáját kilenc-kilenc jelüléssel. Az Oscar-díj történetében hosszú idő után idén először hirdettek ismét tíz jelöltet a legjobb film kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!