Borosta

2015.01.14. 10:35

A sokoldalú pumpás fegyver

Igazi mindenes került sorra rendőrségnél alkalmazott fegyvereket bemutató sorozatunkban, ő a 12-es sörétes puska, a pumpás.

Arany Gábor

Megilleti a nagybetűs megszólítás, mert speciális kialakítása miatt számos feladatra használható a Magtech MT 586.2. Nemcsak rendvédelmi szervezetek használják előszeretettel világszerte, hanem filmekben is gyakran felbukkan, hiszen laikusok számára igen látványos a használata, tüzelés közben különösen lenyűgöző. Emlékezzünk például a a Magányos farkas című francia filmben Jean-Paul Belmondo pumpás alakítására.

A pisztolytusás puska tömegoszlatásra, zártörésre is bevethető. Fotó: Arany Gábor

Az alap lőszere a sörét, ezért vadászok körében is előfordul. Emellett feladattól függően tölthető gyöngygolyókkal, gumilövedékkel, riasztó hatású lőszerrel, egyetlen darabból álló ólomgolyóval, alkalomadtán a bezárt ajtó sem akadály előtte, zártörő lövedék is használható vele. Az 1926-ban alapított brazil CBC (Companhia Brasiliera de Cartuchos) gyár a fegyvert 1960 óta több változatban készíti, 750-1130 milliméteres hosszban a kialakításától függően, a súlya 3,3 kilogramm körüli. A rövidített P jelű (police) változat jellemzően a rendőrségek és hadseregek arzenáljában található. A célzást segítő tüske a cső végén jelképes, mert aki az alkalmazási távolságon belül ezzel nem talál a betárazható hat, illetve nyolc lövedékkel, az használjon kézigránátot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!