Borászat

2016.12.11. 13:39

Nem volt jó évük a borászoknak - Értékelt a Da Bibere Zalai Borlovagrend

Keszthely - A 2000-ben alakult Da Bibere Zalai Borlovagrend minden év adventi időszakában tartja ünnepi közgyűlését, amely a hétvégén immár 16. alkalommal zajlott a kastélyban.

Zámbó Balázs

A közgyűlést dr. Brazsil József, a borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg. Röviden értékelte az idei évet, amely az időjárást tekintve nem volt éppen kedvező a borosgazdák számára, az év elején fagyok károsították a szőlőterületeket, majd a nyár derekán jégeső verte el az ültetvényeket számos helyen, ősszel pedig a szüret kezdetétől a nagy mennyiségű eső növelte a gazdák kárát. Az évértékelő után dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára előadását hallgathatták meg a jelenlévők, a téma a FICB (Federation Internationale des Conferies Bacchiquées, Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége) Kaliforniában rendezett, 2016. évi kongresszusa volt. A világszövetségnek az 1970-es évektől a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége is a tagja, a Da Bibere Zalai Borlovagrend 2014-től lépett a tagok sorába. A hallgatóság beszámolót hallhatott az ottani borászatokról, a szőlőtermesztésről és a sivatagi területek szőlővel való beültetéséről.

Kápolnás Zoltán, Knolmajer Ferenc és Vaszily Zsolt kancellár (b-j) a borrendi eskütétel közben a kastély tükörtermében Fotó: Zámbó Balázs

A közgyűlésen új borrendi tagokat avattak: Idén tiszteletbeli taggá avatták Knolmajer Ferencet, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend elnök-nagymesterét, rendes taggá Kápolnás Zoltán zalai borászt. A közgyűlés az új borok megáldásával és fogadással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!