Biokertészet

2015.01.12. 13:53

Mézes fekete retek, az ősi házi patikaszer

„Reggel méreg, délben étek, este orvosság” – „hajnalban boszorkány, nappal szakács, alkonyatkor patikus” – olvasom a retekről. Nahát! S ez állítólag kedvencemre, a télen praktizáló feketeköpönyegű atyafiságra fokozottan igaz.

Fincza Zsuzsa

Bár a mondásokat nem kell szó szerint venni, a reggelire vonatkozó intelmeket ne hagyjuk figyelmen kívül. Legalábbis legyünk óvatosak és éhkoppra ne együk egymagában, mert erős illóolajai valóban marhatják, égethetik az üres gyomrot. Persze ezt a veszélyt akár egy szelet kenyérrel is elháríthatjuk. A dietetika tudorai azt is tanácsolják, hogy gyomorhurut, gyomorfekély, epekő és az epe utak elzáródása esetén vegyük le étrendünkről a fekete retket.

A fekete retek komor héja hófehér, ám csípős belsőt takar. Fotó: A szerző

Azzal, hogy zöldségünk „étek", nincs mit vitatkozni, sőt kiterjeszthetjük a nap minden órájára. Reggelire rászelhetjük a vajas kenyerünkre, megpakolhatjuk vele a szendvicsünket, délben belekeverhetjük a nyers salátákba, esetleg más zöldségekkel együtt párolva köretként fogyaszthatjuk. Tízóraidat és uzsonnádat turbózd fel retekkrémmel: egy jó nagy darab finomra reszelt fekete retket keverj össze kétszer annyi hasonló állagú főtt krumplival, apróra vágott kisebb vöröshagymával és fél marék petrezselyemzölddel, sózd meg majd lazítsd fel egy kis tejszínnel (esetleg tejföllel, kefirrel, joghurttal vagy kultúrával). Az esti tévézgetéshez készíts egészséges csipszet! Hámozd meg a fekete retket és szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod! Pakold bele egy nejlonzacskóba, szórj rá sót, kevés fehérborsot, csurgass rá olívaolajat, fogd be jól a zacskó száját és addig rázogasd, amíg az olaj teljesen be nem vonja a retekszeleteket. A tepsibe tégy sütőpapírt és úgy rakosgasd rá a szeleteket, hogy ne fedjék egymást, szórd meg chilliporral és előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Ilyenkor, télvíz idején, influenzától és egyéb orrfolyós nyavalyától fenyegetve, az ünnepek alatt felhalmozott plusz kilóktól, méreg és salakanyagoktól sanyargatva a gyakorlatban is meggyőződhetünk róla, hogy a fekete retek– miként a mondás tartja –, valóban orvosság.

Megelőzésként is kiváló, erősíti a lehorgadt immunrendszert – a közrendű retkekhez képest háromszor akkora C-, B1 és B2-vitaminkészlettel büszkélkedhet, s a komor fekete héj alatt valóságos vasbánya rejtőzködik, magas a magnézium, a kalcium és foszfortartalma és duzzad az antioxidánsoktól is. Nem kell egyetlen kegyetlen fogyókúrát sem végignyomorognunk, ha befogadjuk konyhánkba a retkek vadócát, amely magas káliumtartalmával kipucolja szervezetünkből a punnyadó vizet, magas rosttartalmával pedig megszünteti emésztésünk totojázását.

A gyógyhatását már több ezer éve ismeri az emberiség, Egyiptomban ezzel erősítették a piramisépítő munkásokat, a görög és a római orvosok epegörcsök és légúti nyavalyák ellen vetették be, sokoldalúságát az ókori Kínában is kihasználták, sőt ott még ma is népélelmezési cikk. Valahol olvastam, hogy minden egyes kínai polgár egy évben átlagban 30 kiló fekete retket kebelez be, mi legfeljebb az évi két kilónál tartunk. Pedig könnyen termeszthető zöldség és a boltokban sem hiánycikk. A hungaricumok közé mindenesetre benevezhetnénk a meghűlés és egyéb hektika elleni ősi honi módszert: a retek belsejét kivájjuk, az üregbe mézet csurgatunk, s miután pár óra alatt a zöldség leve belediffundál a mézbe, gyógyszerként kikanalazhatjuk – ez előtt az elegy előtt aztán a legmegátalkodottabb baktériumok is garantáltan leteszik a fegyvert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!