Biokertészet

2014.09.15. 14:30

Biokertész - Szeptemberben gyorsan gyógyulnak

Virágzik az almafa! – szól át boldogan Erzsi a szomszédból és hív, hogy örökítsük meg a szeptember elején elég szokatlan jelenséget. – Ez azt jelenti, szép hosszú, meleg őszünk lesz? – tanakodunk, miközben bámuljuk az érő gyümölcs mellett szerénykedő virágokat.

Fincza Zsuzsa

Rögvest reménykedő kutatásba kezdek, s mindenféle kalendáriumok nép időjóslásai között lelek is pár megjegyzést: ha szeptemberben nyílik az orgona, ha találunk pár szál lila ibolyát, ha virágot bontanak a gyümölcsfák, kellemes őszi időjárás várományosai vagyunk. Az őszi almavirághoz valószínűleg köze van annak is, hogy a nyári metszés után hajtani kezdett a fa, s azon olyan állapotba kerültek a termőrügyek, hogy a tavaszira hasonlító időjárásban úgy érezték, itt a kikelet.

A zöldmetszésnek amúgy mifelénk is sok a híve. Igazuk is van, hiszen a vegetációnak ebben a szakában ejtett sebek gyorsabban és jobban gyógyulnak, kevesebb az esélyük a kórokozóknak befurakodni és legyűrni a fát. Tanult kertészek a csonthéjasoknál: a barackoknál, a szilvánál, a cseresznyénél és a meggynél kimondottan a zöldmetszést javasolják többször is aláhúzva, hogy ezek ellen télen semmilyen vagdalkozást nem szabad elkövetni, mert a nehézkesen hegedő sebeken át az ágrákosodást okozó kórokozók díszmenetben masíroznak be a még szundító fák szöveteibe.

Terem és virágzik az almafa. Fotó: Fincza Zsuzsa

A legtöbb gyümölcsfán a leggondosabb tavaszi alakító és karbantartó metszés ellenére is képződnek hajtások, nőnek ágak, amelyek kilógnak a sorból, formátlanná teszik a koronát, rontják az egyenletes megvilágítását – ezektől a felesleges venyigéktől, a függőleges és a perifériás vesszőktől ugyancsak megszabadulhatunk a zöldmunkák során, s ha már nekiveselkedtünk, egyúttal az 1-2 éves gallyakat is visszametszhetjük és kiritkíthatjuk. Az zöldmetszés ideális időpontja akkor kezdődik, amikor a fák hajtásainak végén már nincsenek világos színű levelek, hanem egyetlen mokány, szakszóval élve: csúcsrügyben záródnak – ilyenkor már nem kell attól tartani, hogy a levélhónaljban található rügyek kihajtanak. A nyárvégi, őszeleji metszéssel főleg az idén serkent részeit alakítjuk a fának, de ehhez már tényleg érteni kell, nem lehet csak úgy gondolomformán lenyisszenteni, vagy kitörni egy-egy hajtást.

A szakemberek egy népes tábora azt állítja, hogy a meggy- és a cseresznyefát közvetlenül a gyümölcsszüret után meg kell megmetszeni. Mások viszont amellett törnek lándzsát, hogy kizárólag augusztus végétől szeptember közepéig szabad beavatkozni a magánéletükbe, mert ilyenkor a fa már nem enged mézgát. Az öreg meggyfákat a 8-10. évtől már ne engedjük tovább az ég felé törni, a vezérágak csúcshajtásait ilyenkor a fás részig szigorúan vágjuk vissza, az idei hajtásokat máris a felére kurtíthatjuk. A cseresznyefa egyébként ilyenkor is ágál a metszés ellen, az erős beavatkozásra agresszív mézgásodással reagál, ezért termő korban csak a beteg, sérült, egymást dörzsölő ágakat távolítsuk el. Az alma- és körtefák kevésbé kényesek, de ha a nyáron érőket a szüret után két héten belül nem fazoníroztuk, hagyjuk a munkát a tél végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!