Biokertészet

2013.02.25. 16:41

Sarkantyúka, büdöske, drótféreg és egyéb haramia

Nem jó, ha elhúzódik a tél, mert a ráérő kertész mindenféle elméleteken agyal, és ami még rosszabb, a téziseit vitára is bocsátja.

Fincza Zsuzsa

A napokban két ellentétes nézettel hökkentettek meg. Az egyik szerint a biokertészet szemfényvesztés, próbáljam csak meg összeszedegetni a kolorádóbogarat a hektárnyi krumliföldön vagy elhessegetni a lepkéket több ezer káposztafejről. Teljesen igaz, ám nem szabad összekeverni a nagyüzemi mezőgazdasági termelést a kiskerttel. Mert a káposztamező valóban nem más, mint hatalmas terített asztal az arra szakosodott kártevők számára, akik kis túlzással mondva: a megye túlsó részéről kiszagolják a lakomát. Tényleg nem tehet mást a termelő, mint a nehéz, vegyi fegyvereket is beveti  a harcba.

A biokertekben nem véletlen a látszólagos zűrzavar, azért él közös háztartásban a káposzta a kaporral, a csomborral, a sárgarépa a hagymával, a paradicsom a zellerrel, hogy óvják egymást a rájuk fenekedő csúszó-mászó, repülő haramiák elől.  A kiskertben a krumplibogarak ellen hatásos az erjesztett csalánlé és a manuális gyérítés is. Az én krumplim ugyan kisebb és sokkal többet dolgozom érte, mintha egyszer jóllakatnám műtrágyával, de sokkal jobb ízű, és nincs benne egy molekulányi vegyszer sem.

Büdöske: fegyver férgek ellen. Fotó: Fincza Zsuzsa

A másik elmélet szerint a bio kertművelésben csak vetnünk kell majd aratnunk, a többit elvégzi maga a természet. De önmagában még nem jelent bio kertművelést,  ha beavatkozás nélkül hagyjuk burjánzani a természetet. A természetbarát kertben is biztosítanunk kell növényeink számára az egészsége fejlődés feltételeit, és oltalmaznunk kell őket a kártevőktől is. Szerencsére vannak zöld fegyverek, testőr növények, amelyek szinte ugyanazt a hatást érik el, mint a mérgek. Igaz, ezeket ültetgetni, gondozni kell. Az egyik ilyen biokertész segéd a sarkantyúka, esküdt ellensége a levéltetvek-, sőt a vértetvek nemzetségének is. A rózsák között, a gyümölcsfák alatt, a krumpli és a paradicsom közelében a helye. A büdöskét, szebb nevén bársonyvirágot mindenki ismeri. A gyökereiben olyan vegyületeket termel, ami toxikus hatású a fonalférgekre és elüldözi a drótférgeket. Ez utóbbiak egyébként az amúgy ártalmatlan pattanóbogár lárvái, képesek teljesen tönkretenni az egész krumplitermést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!