2011.04.25. 09:05
Bud Spencer kedvence és a szoroskodó rebarbarabokrok (Receptekkel)
Régen láttam hasonlót: egyik reggelre, mint a kamaszodó fiúk álla, kipelyhesedett a krumpliföld felső része, másutt viszont a tüskés gazördögből, az aszatból nőtt egy regimentre való.
Ugyan számítottam rá, hiszen a tavaly elkanászodott és felszámolt szamócás helyére ültettem a burgonyát, a fűbőségnek mégis sikerült meglepnie. Szerencsére a krumpli sora is mutatkozik, így hamarosan elkezdhetemem a gyomtalanítást, méghozzá egy igazi biokertész szerrel, mifelénk „kapazinnak” mondják, a gazon kívül semmilyen élőlényre nincs káros hatással, sőt, a kertész egészségének, főleg izomzatának és derekának kimondottan jót tesz.
Summa summarum, ha egy millimikronnyi fűgyökér a földben marad, az ki is hajt, jó lesz tehát, ha az ültetésre előkészített ágyásokat még egyszer átbogarászom, pontosabban átgyomászkodom. Még a kedvenc kutyasorozatomat sem nézem meg, elég szórakoztató elfoglaltság a tarack maradványok felkutatása is. Kár, hogy esteledik, már csak a bokorbabok helyét kellene sterilizálnom, de sebaj, van még egy-két napom az ültetésig.
Gondolom én. Nusi viszont másként vélekszik. Már messziről látom, hogy mosolyog, ahogy egy tele zacskóval és két medvesajtos dobozzal a kezében közeledik a szomszédból. Abból a vékonyhéjú, szalmaszínű, gesztenye ízű bokorbabból hoz át, hogy ültessek én is belőle. - Mikor? – kérdem. - Hát most – mondja. Ha két hete annyira sipákoltam a babültetésért, hát nosza! Szent György hetében már lehet. Sőt, uborkát és tököt is, hiszen e melegkedvelő kabakosok magját Márok (Márk) napján szokás földbe tenni. Nagyszerű. Folytatom hát gyomelhárítást, e kiváló zöldségfélék megérdemlik az előkelő lakosztályt. Nem véletlenül falta Bud Spencer serpenyőszám a babot, hiszen kiváló fehérjeforrás, magas élelmiszerrost tartalmával csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a bélműködést, megelőzi a székrekedést, bár elég nehézen emészthető, de hát akkora bendővel, mint Spenceré, ez nem okozhat gondot. Mindezek mellett a szárazbab bővelkedik magnéziumban, cinkben, kalciumban, foszforban és vasban is, de vitamintartalmával sem kell szégyenkeznie. Magas foszfortartalmával hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, s egyes vegyületeinek rákmegelőző hatása van – gátolják a rákkeltő anyagok aktivizálódását.
Ezek után az már igazán csak gyönyörködéssel fűszerezett laza csuklógyakorlat, hogy kicsit megkapirgálom a földet a rebarbara bokrok körül, sajnos túl közel vannak egymáshoz, a kisebbeket rásózom majd valakire - talán sikerül meggyőznöm róla, milyen egészséges növény. Már kora tavasszal, a zöldséghiányos időszakban is szedhető, különlegesen jóízű levélnyele szénhidrátot, almasavat, A-, B-, és rengeteg C-vitamint tartalmaz, bővelkedik ásványi anyagokban, vasban, foszforban, kalciumban. A levélnyélből készíthető leves, főzelék, saláta, köret, sütemény, ivólé. Sőt, bor is, ami vér- és vesetisztító hatású és ez is serkenti a bélműködést.
Biokertészet hókuszpókusz nélkül - További cikkeink itt!
Lapozzon a rebarbarás receptekért!
OLDALTÖRÉS: Húsvétra is ajánljuk e különlegességet - Receptek
1. Rebarbarás sajttorta - Húsvétra is ajánljuk e különlegességet!
Sajttorta hozzávalók:
Tejszín: 200 ml
Keksz: 250 gramm
Vaj: 75 gramm
Krémsajt: 100 gramm
Tejföl: 100 gramm
Méz: 2 evőkanál
Porcukor: 4 evőkanál
Citrom reszelt héja: 1 darabé
Citromlé: 1 evőkanál
Rebarbara szósz hozzávalói:
Rebarbara: 400 gramm
Vaj: 50 gramm
Kristálycukor: 110 gramm
Vanília rúd: 1 darab
Vörösbor: 10 cl
Ekészítés:
A kekszet konyhai robotgépben őröljük porrá, adjuk hozzá a mézet és a 75 gramm olvasztott vajat. A kekszet egy tortaformába öntsük bele, és kanállal erősen nyomkodjuk le. Hűtőben dermesszük ki.
A vaníliával ízesített tejszínt gyengéden verjük fel. Ne verjük túl keményre.
A sajtot, a tejfölt, a cukrot, a citromlevet és a citrom héját habverővel alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a tejszínhabot óvatosan kevergetve, két részletben. Öntsük a krémet a tortaformába és hűtsük ki hűtőben.
Tálaláskor halmozzuk a rebarbarát a tortára. A rebarbarát a következőképp készítsük el: mossuk meg a rebarbara levélnyeleket, vékonyan hámozzuk meg és vágjuk 4 centis darabokra. Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a rebarbarákat, majd a cukrot és a vörösbort. A vanília rúdból kaparjuk ki a magokat, adjuk hozzá a tejszínhez, a héját viszont a rebarbarához, amit 5 percig forralunk, majd kihűtjük.
2. Rebarbaraleves
A rebarbaraszárakat meghámozzuk, megmossuk, darabokra vágjuk és kevés apróra vagdalt hagymával, felszeletelt sárgarépával vajon vagy olajon fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Akkor hozzáadunk 2 darabokra tört zsemlét, felöntjük csontlével, sózzuk, borsozzuk, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.