Belföld

2010.02.10. 14:03

Hat év fegyházra ítélték az élettársát felgyújtó férfit

Nem jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélte az élettársát tavaly júliusban, féltékenységből felgyújtó 38 éves tiszavasvári férfit szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

MTI

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének elkövetésében találta bűnösnek a vádlottat, s a szabadságvesztés kiszabása mellett öt évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától. A vádirat szerint a férfi és a 37 éves asszony évek óta élt egymással élettársi kapcsolatban, viszonyuk a vádlott féltékenysége miatt megromlott. 2008 novemberében a férfi megígérte, hogy elköltözik a nő lakásából, ezt viszont folyamatosan halogatta. 

A dinnyeárusként dolgozó nő eközben szerelmi viszonyt folytatott egy másik férfival, így előfordult, hogy az éjszakákat máshol töltötte. A vádlott az egyik ilyen kimaradás után, július 28-án felkereste társát a Tiszavasvári és Szorgalmatos közötti út mentén lévő munkahelyén, s felelősségre vonta. A vita során puszta kézzel és egy hokedlivel bántalmazta a nőt, majd a kerékpárjáról elővett egy flakont, s az abban lévő benzinnel lelocsolta és meggyújtotta az asszonyt. A sértett haja és ruházata égni kezdett, a nő az úttestre szaladva próbálta a lángokat eloltani, a férfi azonban a maradék benzint is rálocsolta. 

 A vádirat rögzíti: az áldozat testfelületének negyedén szenvedett másod- és harmadfokú égési sérüléseket, s "a kellő időben alkalmazott szakellátás hiánya esetében a sértett halála szükségszerűen bekövetkezett volna". Végül az úton közlekedő egyik autó sofőrje oltotta el a lángokat, az asszonyt mentőhelikopterrel szállították a mentők a miskolci kórházba. Az ismertetett szakértői vélemény szerint az asszony a sérülések következtében maradandó fogyatékosságot szenvedett.  

A vádlott a bíróságon beismerte tettét, bocsánatot kért az áldozattól, viszont tagadta a szándékosságot. A bíróság a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást, ugyanakkor elutasította a férfi "logikátlan és ésszerűtlen" védekezését, vagyis például azt, hogy eredetileg a bódét akarta felgyújtani. Enyhítő körülményként értékelték a férfi büntetlen előéletét, megbánó magatartását, valamint azt, hogy két kiskorú gyermek apja.  A vádlott és védője enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, így a per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!