Belföld

2011.02.22. 14:34

A magyar EU-elnökség közös sport-keretprogramot szorgalmaz

Az Európai Unió (EU) magyar elnöksége azt szeretné, ha az Európai Bizottság (EB) a 2014 és 2020 közötti évekre vonatkozó, közös prioritásokat megfogalmazó munkatervet fogadna el, amely mind a 27 tagországnak megfelel, s amelynek megvalósítása során létrejöhet az uniós sport-keretprogram.

MTI


Ezt Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára mondta az EB új sportstratégiájáról tárgyaló keddi, budapesti fórum közben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A nemzeti, európai és nemzetközi sportszervezetek képviselői részvételével zajló eszmecsere fontosságát hangsúlyozva a sportállamtitkár leszögezte: évekig tartó tervezés előzi meg azt, hogy átfogó keretprogramról és finanszírozásról lehessen beszélni. Az EB tehet javaslatot a keretprogramra, s az Európa Tanács (ET) és az Európai Parlament (EP) együttes döntése kell ahhoz, hogy az valóban megvalósuljon, mind a 27 tagország javát szolgálva - mondta Czene Attila.
   
"A mostani, budapesti tanácskozás fontos üzenete lehet a teendők menetrendjének elfogadása, minek alapján lehet folytatni a munkát, s úgy tudjuk átadni a stafétabotot az elnökként bennünket követő lengyeleknek, hogy mi mindent megtettünk e program kialakítása érdekében." - tette hozzá Czene.
  
 A Sport Fórum kapcsán a sajtótájékoztatón Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa azt hangoztatta, hogy a nyílt párbeszéd segíthet meghatározni, merre kell haladni a sport területén, és hogy milyen sportstratégiát fogadjanak el az EU szintén Magyarországon tanácskozó sportminiszterei. Az EB az egy évvel ezelőtti madridi fórumon elfogadott javaslatoknak megfelelően kiemelt jelentőségűnek tartja a tagállamok doppingellenes harcát, de nagy figyelmet kíván szentelni például a játékos-átigazolások főleg a labdarúgásban jelentkező következményeire, a férfi és női esélyegyenlőség sportbéli megvalósulására, az egységes piac igényeit figyelembe vevő jogdíjszabályozásokra. A biztos megemlítette, hogy az elmúlt két évben 6 millió eurót fordítottak mintegy 30 projektre, hozzátéve, hogy 2011-ben értékelik ki e projekteket, s fel akarják tárni a lehetőségeket további ösztönző intézkedések biztosítására a sport javára. Kiemelte, hogy a magyarok a 30-ból 9-ben vettek részt.
   
Vasziliu szerint valósággal sokkolóak azok az összegek, amelyeket egyes labdarúgóklubok játékos-átigazolásokra költenek.
    "Azt nem mondhatom, hogy valamiféle fizetési plafon bevezetésére van szükség, de határozott megoldást kell kidolgozni" - fogalmazott a biztos.
   
 David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója arról beszélt, hogy a fő figyelmet a tiltott szerek használatának visszaszorítására, és ennek finanszírozására fordítják. A világ országainak hatékony jogszabályokra van szükségük, és hangoztatta, hogy azokat, akik a sportolókat csalásra biztatják, az igazságszolgáltatás elé kell állítani.  
   
Ivo Belet, az Európai Parlament sportért is felelős szakbizottságának képviselője a pénzügyi szolidaritás kérdéskörét érintve a pénzek újraosztásáról beszélt, és különös szigort szorgalmazott a kiskorú labdarúgókkal folytatott kereskedelem, megfogalmazása szerint csempészet ellen.
   
Az EB új stratégiájával foglalkoznak majd informális találkozójukon az uniós sportminiszterek is szerdán, Gödöllőn.

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!