Belföld

2017.04.03. 08:04

Megindult a harlekinkaticák áradata

A téli fagy nem pusztította el a harlekinkatica állományokat.

– Vígan átvészelte a mínusz 15 Celsius fokokat is, ez pedig azért történhetett így, mert az Ázsiából származó kártevő védett helyekre húzódik télen, elsősorban építmények réseibe, szérűkbe, elrejtett helyekre, ott telel át – mondta Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara elnökségi tagja. - írja a sonline.hu.

Hathatós védekezésnek tényleg csak a porszívó és a söprű marad, mert a házak falát nem lehet lepermetezni. Ott vannak a füvön, a gyümölcsfákon. Lesz ennek még folytatása is, mert lerakják a petéiket, jön az új nemzedék. Most még nehéz megjósolni, hogy ugyanolyan tömeges invázió lesz-e mint tavaly. A mi hétpettyes katicánkhoz semmi köze, egy idegen ragadozó rovar, pusztít mindent a levéltetveken túl. Ha az idén esetleg hallatlan tömegszaporodása lenne, valószínű, hogy utána egy külső ok miatt összeomlik a populáció, nem fogunk térdig járni a harlekinkaticákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!