Belföld

2016.11.29. 10:00

Öt év börtönre ítélték Szima Juditot, a Tettrekész főtitkárát (frissítve!)

Zalaegerszeg– Az első fokú ítéletet súlyosbítva öt év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától kedden az egerszegi törvényszéken a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkárát, Szima Juditot.

Arany Gábor

A Szima Judit(56) és kilenc társa ellen folytatott perben a Szekszárdi Járásbíróság 2015-ben hozott elsőfokú ítéletet, és az ügy elfogultság miatt került másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszék elé. Első fokon Szima Juditot folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználás miatt marasztalták el és büntették három év börtönnel. Emellett négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották. Kilenc vádlott-társa közül egy végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kapott, egyet próbára bocsátottak, egy pénzbüntetést kapott, hatot pedig felmentettek. Két vádlott esetében az első fokon hozott ítélet jogerőre emelkedett.

Szima Judit a bíróságon Fotó Pezzetta Umberto

A terhére róttak szerint a szekszárdi székhellyel működő Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetet a főtitkára, Szima Judit 2008 júliusától és 2011. áprilisig fiktív útiköltség-elszámolásokkal 6,7 millió forinttal károsította meg. A főtitkárnak a szakszervezet vezetői testület korlátlan kilométer-használatot engedélyezett, ám az útnyilvántartások nem feleltek meg  a törvényi előírásoknak. A hivataliként elszámolt utak teljesítését nem ellenőrizte senki. A szakszervezeti pénzből Szima Judit a lakásában –  amely a Tettrekész székhelye is volt 2007 januárjától eleinte havi 55 ezer, később 80 ezer forint bérleti díjért –, 15 millió forintos beruházást végeztetett el. Két társának, a szakszervezet jogtanácsosának, B. Vilmosnak és a vezetőségi tag M. Zsigmondnénak szintén fiktív hivatali útiköltségeket elszámolva közel másfél millió forintot utalt át. A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke elérte a 22 millió forintot. Emellett a szakszervezetnél többen úgy dolgoztak, hogy nem voltak bejelentve. A járandóságukat fiktív útiköltség-elszámolásokkal, illetve segélyekkel fizette ki. Ez ugyan kedvezőbb volt a szakszervezet számára, de több mint 1,1 millió forint járulékot nem fizettek meg e jövedelmek után.

 

A Zalaegerszegi Törvényszéken, dr. Mesterházy István vezette büntetőtanács által hozott jogerős ítélet szerint B. Vilmos büntetése 1 év, M. Zsigmondné 5 hónap börtön, végrehajtásában 2,  illetve 1 év próbaidőre felfüggesztve. Ezek is súlyosabbak az első fokon hozotthoz képest.

Az eljárásban Szima Judit tagadta bűnösségét és koncepciós perről beszélt. Lényegében az ügyével kapcsolatba került minden hatóság és személy ellen kifogást jelentett be, kétségbe vonta az eljárás minden mozzanatának törvényességét. Védekezésének alapelve, hogy a hatóságok az érdekvédelmi szervezet belső ügyeibe avatkoztak be, amikor számon kérték a  Tettrekésznél folyó gazdálkodás anomáliáit.

A keddi nyilvános ülésen dr. Mesterházy István egy órán át minden részleteire kitérőn cáfolta Szima Judit állításait. Szavai közben a főtitkár a mobiltelefonjával foglalatoskodott, és amikor emiatt a bíró figyelmeztette, sértődötten reagált, hiányolta, hogy nem kapta meg a kellő tiszteletet a bíróságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!