Belföld

2016.02.29. 16:57

A kormány kvótaellenes népszavazását átengedték

A kormány, Erdősi Lászlóné és az MSZP-s Nyakó István népszavazási kérdését tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság. A múlt heti balhés délelőttöt is tisztázzák.

Az aktuális népszavazási kérdésekről dönt a Nemzeti Választási Bizottság. Napirenden szerepel a kormány kvótaellenes kérdése, illetve a bizottság meghozza a döntést a vasárnapi boltbezárós kérdésről. Előzetes információnk szerint az NVB az MSZP-s Nyakó István kérdését hitelesíti, Erdősi Lászlóné kérdését pedig elutasítja.

A kormány által benyújtott népszavazási kérdésről döntött elsőként a bizottság. Az NVB 9 igen, 3 nem szavazattal hitelesítette a kérdést, amely így hangzik: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Patyi András, az NVI elnöke beszél a bizottság ülésén, 2016. február 29-én. Fotó: Huszti István / Index

Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. A kérdés egyértelműsíti a jogalkotó számára is a feladatot. A kérdéssel szemben az MSZP és az LMP delegáltja is ellenérveket fogalmazott meg (nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni), de az elnök szerint tiltott tárgykörbe sem esik a kérdés, vagyis nem ütközik nemzetközi szerződésbe.

Az elnök megjegyezte, hogy a kérdés ugyan nem határozza meg az EU konkrét szervét, de mivel az alaptörvény is csak Európai Unióról beszél, így emiatt nem lehet elutasítani a kérdést.


A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián. Vagyis ebben az esetben majd a Kúria dönt a hitelesítésről véglegesen.

Az NVB ezután rátért a balhés délelőttöt érintett panaszok tárgyalására. Az ülésen több videofelvételt is bemutattak arról a délelőttről, amikor Nyakó István és Erdősiné benyújtotta a kérdését. Az egyik felvételen azt láttuk, amint a bejáratnál Nyakó nyilatkozik a sajtónak, majd arrébb megy, a másikon azt amikor az NVI munkatársának a kopaszok mutatják a dossziéjukat, hogy kérdések beadása miatt jöttek.

Megnéztük azokat a másodperceket is, amikor az időbélyegzőhöz lépnek a benyújtók. Jól látszódott, hogy nem Erdősiné, hanem a kísérője, majd utána Nyakó pecsételt. Az is látszott, hogy Nyakó útjában ott voltak a kopasz férfiak, bár erőszakkal nem tartóztatták őt fel.

Patyi András elnök azt mondta, hogy az NVI magatartása nem volt jogszabálysértő, az "NVI nem követett el mulasztást", hiszen a kopaszok magatartása "látszólag" arra irányult, hogy kérdéséket adjanak le. A "jogsértő magatartásuk" csak azután derült ki, hogy kérdés beadása nélkül távoztak az épületből. Az elnök szerint a kopaszok "fizikai érintkezés nélkül" is akadályozták a többi beadványozót, és ez a magatartás nem felel meg az alapelveknek.

(Borítókép: Patyi András, az NVI elnöke beszél a bizottság ülésén, 2016. február 29-én. Fotó: Huszti István / Index)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!