Belföld

2015.07.30. 13:59

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képe napok óta alig változik. A Skandináv-félsziget felett örvénylő többközéppontú ciklonrendszer Európa északi kétharmadának időjárására van alapvető hatással. A gyakran változó felhőzetből záporok több helyen, zivatarok helyenként alakulnak ki, tartós eső csak a frontok mentén - leginkább Lappföldön és a Kelet-európai-síkság északi részén fordul elő. A hőmérséklet viszonylag kiegyenlített, a legtöbb helyen 16, 24 fokig melegszik fel a levegő napközben, ez Közép-Európában az átlagnál hűvösebb, a Norvég-tenger partján viszont enyhébb időt jelent. Az észak-európai ciklon déli és keleti szakaszán az éles termális kontraszt egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszert tart életben, amely hajnalban hozzávetőlegesen az Oslo-Szentpétervár-Moszkva-Budapest-Porto vonal mentén húzódott. A front két oldalán meglévő nagy hőmérséklet-különbséget jól jellemzi, hogy Budapesten tegnap mindössze 21, Belgrádban 34 fokot mértek, sőt a Balkán- és az Ibériai-félszigeten még ennél is melegebb van nagy területen, és ez Andalúzia és Görögország Makedónia tartományának egyes részein 40 fok feletti hőmérsékletet jelent. Pénteken az említett frontrendszer elhagyja a Kárpát-medencét, emiatt mindenütt felszakadozik a felhőzet, és a nagy regionális időjárási különbségek megszűnnek.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Reggelig általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, éjszaka főleg az Alpokalján, valamint a Dél-Dunántúlon többfelé, másutt csak helyenként számíthatunk csapadékra. Délelőttől északnyugat felől határozott felhőzet-csökkenés kezdődik, a délután második felére keleti határvidéken is kisüt a nap. Kora délutánig a déli és keleti országrészben még előfordulhat kisebb eső, a délután második felétől kezdve már nem valószínű csapadék. Napközben többfelé megélénkül, a Balaton környékén helyenként meg is erősödik. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 18 fok között alakul. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24, 28 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!