Belföld

2015.04.08. 16:56

Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

Egy újabb "rendszerbontó" civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által - a március 15-ei demonstráción - bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.

Az NVB az elmúlt hetekben három ülésén, három csomagban döntött a kezdeményezések hitelesítéséről. Határozatai értelmében a tankötelezettség meghosszabbításáról, a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről és egy vagyonnyilatkozat-tételi kérdésben lehet majd népszavazást tartani.

A most szűk többséggel, 5:4 arányban elfogadott utóbbi kérdés azt célozza, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen, ha népszavazáson a választók így döntenek.

A hat kérdés két témakört, a nyilvános vagyonnyilatkozat-tételt és a társadalombiztosítási számlákon nyilvántartott járulékok, tagdíjak feltüntetésének kérdését érintette. Az előbbi kérdések közül többet részben egyértelműségi okok miatt utasította el a testület, részben pedig azért, mert álláspontjuk szerint az ingatlanszerzési adatok közzététele sértené a nyilatkozattételre nem kötelezett eladónak a személyes adatai védelméhez fűződő, alaptörvényben rögzített jogát.

Litresits András, a testület MSZP-s delegáltja ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a logikai alapon a földtörvény is alkotmányellenes, hiszen az is előírja a szerződések adatainak nyilvánosságát. Példaként említette, hogy utóbbi jogszabály alapján a szerződéseket anonimizált formában hozzák nyilvánosságra, tehát van megoldás az adatvédelemre.

Vajda Zoltán, az egyik kezdeményező, a "60 ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője az NVB ülésén kifejthette a kérdések hitelesítése mellett szóló jogi érveit. A kezdeményező az ülés után az újságírók előtt sikeresnek jellemezte kezdeményezésüket, és jó hírnek mondta, hogy egy újabb fontos, a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával kapcsolatos kérdést hitelesített a testület. Közölte, „erőteljesen megfontolják" majd, hogy a nem hitelesített kérdések ügyében a Kúriához fordulnak-e. Még nem tudják megkezdik-e az aláírásgyűjtést a három hitelesített kérdésben, ha jogerőre emelkednek, vagy megvárják, hogy a Kúria a többi ügyében döntsön - válaszolta egy kérdésre. Jelezte: még nem járt le az NVB-határozatok jogerőre emelkedésének a határideje az első két hitelesített kérdés ügyében sem.

Az NVB által hitelesített három kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?", "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?", valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?".

Az NVB határozatai ellen tizenöt napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, melynek 90 napja van az elbírálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!