Belföld

2015.02.22. 18:35

Páncéltörő lőszert találtak a Dunában

Dunaföldvár - Egy vasárnap talált második világháborús robbanószer miatt időszakosan le kellett zárni a helyi Duna-partot. A német lövedéket a tűzszerészek elszállították.

Gallai Péter

Valami van a Duna-parton – terjedt a hír vasárnap a városban, hiszen keresztbefordult rendőrautó zárta el a strandfürdőnél a járművek útját, az egyenruhások pedig sorra állították meg a sétálókat, csakúgy, mint a másik oldalon, a kempingnél. Több vendég, aki korábban a halászcsárdába, vagy a gyógyfürdőbe érkezett, az nem is sejthette, hogy meghosszabbodik látogatása – ők nem hagyhatták el az épületeket.

Ugyanis a lőszer megtalálásának száz méteres sugarú körében rendelték el a védelmi intézkedést, ami érintette a parttal párhuzamos és szomszédos Hősök terét, ahova szintén nem lehetett bemenni. A megtalálás helye egyébként a korábban itt álló Botel Admirál hajó közelében volt.

A tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre vitték a lövedéket. Fotó: Gallai Péter

Mint Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs altisztje a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére elmondta: Dunaföldváron, a Hősök terénél mederkotrás közben került elő egy darab második világháborús, német gyártmányú 88 milliméter átmérőjű kézi páncélelhárító lőszer.

– A robbanószerkezet nem volt kilőve, így kollégáim el tudták szállítani a központi gyűjtőhelyre, ahol később megsemmisítik. A művelet miatt száz méteres sugarú körben lezárták a környéket, de kitelepíteni senkit nem kellett – tette hozzá.

A jelzést követően a tűzszerészek A-kategóriás riasztásnak értékelték a dunaföldvári esetet, ami azonnali kivonulást jelent. Ide azokat a hívásokat sorolják, amiknél a bombaveszély olyan helyen van, amit nem lehet könnyen elkeríteni, vagy közintézmények közelében található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!