Belföld

2014.09.12. 10:28

Áradnak a nyugat-magyarországi folyók, belvízzel küzdenek a Kis-Balatonnál

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására ismét, mindenhol emelkedtek a vízfolyások vízszintjei a lehullott csapadék mennyiségének függvényében.

Időjárási helyzet, előrejelzés:

Továbbra is egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer határozza meg a Kárpát-medence időjárását. A péntek reggeli meteorológiai előrejelzések szerint folytatódik az erősen felhős vagy borult idő, jelentős mennyiségű csapadékkal. Csütörtökön a kora délutáni óráktól újra eleredt az eső, mely az esti, éjszakai órákban intenzívebbé vált.

Principális-csatorna

Csütörtökön déltől péntek hajnalig folyamatosan, gyenge intenzitással esett az eső a Principális vízgyűjtőjének térségében is. Az észlelések szerint péntek reggelig 30-35 mm, gyengébb intenzitású eső hullott a vízfolyás vízgyűjtőjére. Jelenleg átmeneti csapadékszünet van a térségben.

A péntek reggeli meteorológiai előrejelzések szerint pénteken napközben csökken a csapadékhajlam, estig 5 mm alatti csapadék valószínűsíthető a területre. Péntek estétől szombat reggelig még 25 mm eső várható intenzívebb formában. Vasárnap 5 mm alatti, hétfőn 5-7 mm közötti csapadék valószínű. Utána jelentősebb csapadékra már nem számítunk.

A Rába vízgyűjtőjére 15-30 mm eső esett egyenetlen területi eloszlásban.

A Mura felső és középső vízgyűjtőjére 25 mm körüli csapadék hullott, az alsó vízgyűjtőre pedig 20-30 mm eső esett. A Kerka és a Kebele vízgyűjtőire 25 mm- mértek a szakemberek.

A Zala vízgyűjtőjére területi átlagban 30-40 mm eső esett, a felső vízgyűjtőjére hullottak a kisebb mennyiségek.

A Marcal vízgyűjtőjére területi átlagban 25 mm körüli csapadékot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint pénteken estig csökken kissé a csapadékhajlam, majd éjféltől szombat hajnalig intenzív esőzés kezdődik, eszerint a várható csapadékok területi átlagban 30-35 mm az összes vízgyűjtőre. Szombat délutánra csökken a csapadékhajlam, vasárnap már csak elenyésző, hétfőn pedig 5 mm körüli mennyiségekre számítunk.

Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet rendkívül labilis, változékony, így a mennyiségi előrejelzések területi megoszlása is elég bizonytalan.

Árvízi helyzet:

Az elmúlt időszakban árhullámok vonultak le a vízfolyásainkon. Jelenleg a mederteltségek magasabbak az ilyenkor szokásosnál, s a vízgyűjtők talaja is rendkívül telített állapotban van.

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására ismét, mindenhol emelkedtek a vízfolyások vízszintjei a lehullott csapadék mennyiségének függvényében.

Principális csatorna-Nagykanizsa

Augusztus közepétől szeptember 11-ig a Principális csatorna vízgyűjtőjére összesen 240 mm csapadék hullott. Principális csatornán az esőzés hatására csütörtök estétől újra intenzívebben emelkedik a vízszint. Péntek reggel 7 órakor a vízmérce szerinti vízállás 263 cm volt Nagykanizsánál. Az elmúlt 24 órában 7 cm-t emelkedett a víz szintje.

Az elmúlt 24 órában hullott 30-35 mm eső hatására ma további lassú, 5cm körüli vízszintemelkedésre számítanak.

A jelenlegi mennyiségi csapadék előrejelzés beválása esetén szombaton még további újabb vízszintemelkedés valószínű. Mivel a jelenlegi mennyiségi csapadék előrejelzés azonban lényegesen kevesebb esőt prognosztizál, mint a korábbiak, eszerint valószínű, hogy a Principális csatorna vízállása nem fogja elérni a 290cm-es vízállást Nagykanizsánál.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki szaktanácsadással, irányító munkával segíti az önkormányzati védekezést. A vízügyi mérnökeik a helyszíneken folyamatosan jelen vannak, meghatározzák az elvégzendő feladatokat, a szükséges védekezési módokat. Igazgatóságuk geodéziai szakemberei felmérést végeztek, hogy mekkora elöntés várható a területen. A helyi védelmi bizottságot tájékoztatták a mérések eredményéről, meghatározták veszélyeztetett épületeket, javaslatot tettek a szükséges beavatkozásokra. A helyi védelmi bizottság kérésére 3000 db homokzsákot biztosítottak saját készletünkből az ideiglenes védművek építésének segítésére. Helyi közfoglalkoztatott kollégáik is részt vesznek a védekezésben.

Rába

Szentgotthárdnál a folyó több mint 2 métert áradt, pénteken délelőtt tetőzés közeli állapotban van (11 órás vízállás   211 cm).  Ezen a szakaszon, a Rába pénteken dél körül fog tetőzni, 220 cm körüli értékkel, I. fok alatt. (Az I. fokú árvízvédelmi készültséget 270 cm-nél rendelik el). A péntek éjjel érkező újabb csapadék hatására szombaton délután várhatóan II. fok körüli, 330 cm-es értékű tetőzést valószínűsítenek a hidrológus szakemberek..

A folyó körmendi szakaszán is a Rába intenzív áradásnak indult, több mint fél métert emelkedett a víz szintje (11 órás vízállás 289 cm). A Büdös ároknál már folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Körmendnél pénteken délben a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe (I. fok Körmendnél 300 cm).  A péntek éjjel várható csapadék hatására szombat délutánra már a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállásra számítanak  (II. fok Körmendnél 380 cm). A zsilipek szükség szerint lezárásra kerülnek, gátőreik folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik. A kialakuló helyzetről folyamatosan értesítik az érintett erőművek üzemeltetőit, tájékoztatják az érintett önkormányzatokat, értesítik a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is. A kialakuló jelentős árvízi helyzetre tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs kirendelésére péntek délutántól 19 szegedi vízügyes kolléga (műszaki irányító mérnökök, technikusok és gátőrök) segítik ezen a szakaszon az árvíz védekezési munkálatokat.

Mura

Letenyénél csütörtök éjféltől újból árad a folyó, mintegy 40 cm-t emelkedett a vízszint

Pénteken éjfélre Letenyénél a folyó már elérheti az I fokozatot jelentő vízállást, (330 cm-t), majd a várható intenzív csapadék hatására vasárnap éjjelre már II. fokot meghaladó vízállásra számítanak az Igazgatóság hidrológus szakemberei. Gátőreik és műszaki szakembereik folyamatosan figyelik a folyó vízállását és a műtárgyakat, a szükséges előkészületeket megtették, felkészültek a védekezésre.

Az előre jelzett csapadék mennyiségek miatt várhatóan a Kerka és a Kebele tározók újbóli üzembe állítsa is szükségessé válik.

Zala

Zalalövőnél a folyón 70 cm-es árhullám képződött. Zalaegerszegen is árad a Zala, az éjjel lehullott nagy mennyiségű eső hatására több mint 1 m-es vízszintemelkedést mértek. Zalaapátinál már szintén áradás tapasztalható, a korábbi árhullámok és a Kis-Balaton I. ütemének (Hídvégi tó) visszaduzzasztó hatása miatt magas mederteltség alakult ki. Amennyiben az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék lehullik a vízgyűjtő területre, akkor valószínűsíthetően jövő héten fokozatot elérő vízállás alakulhat ki Zalaapátinál. Helyi elöntésekre is számítani kell. A Zala menti településeket folyamatosan tájékoztaták a várható árvízi helyzetről.

Igazgatóságuk Kis-Balaton Üzemmérnökségének szakemberei megkezdték a Vízvédelmi Rendszer tározó terének előürítését, felkészültek a rendkívüli üzemelésre, hogy a Zaláról érkező árhullámot fogadni tudják.

Marcal

Az eddigi esőzések hatására a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszán a Marcal folyó újból áradásnak indult, Karakónál 25 cm-t emelkedett eddig a vízszint, éjféltől újabb, 30 mm intenzív eső várható. A várható intenzív csapadék hatására a Marcalon is jelentősebb vízszintemelkedésekre és völgyi elöntésekre számítunk. Igazgatóságuk  értesíti az érintett települések polgármestereit, a területek tulajdonosait.

Belvízvédekezés a Kis-Balatonon

A Kis-Balaton területén augusztus hónapban lehullott csapadék mennyisége (160-190 mm) a sokéves átlag két és félszerese volt. Szeptember elején is jelentős mennyiségek (40-70 mm) estek a térségben. A talaj a sok csapadék miatt telítetté, a felső 20 cm-es talajréteg túltelítetté vált, így belvizes állapot alakult ki.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén a Kis-Balatoni Belvízvédelmi Rendszeren belül 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, továbbra is III. fokú belvízvédekezés van érvényben. 8 szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése.

Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, az elöntött területek nagysága 440 ha. A Vízügyi Igazgatóság eddig mintegy 270.000 m3 vizet emelt át.

A belvíz belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!