Belföld

2014.04.28. 14:18

Időjárás-jelentés

Kedden már a délelőtti óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződés várható.

Hétfőn a napsütés mellett többfelé erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Éjszaka egyre kevesebb helyen kell csapadékra számítani, de néhol még reggel is előfordulhat záporeső. Kedden már a délelőtti óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, délután többnyire csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Kora délutánig elszórtan, később többfelé alakul ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet. Az északias szél napközben helyenként megélénkül, kedden a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödhet, illetve zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 19 és 23 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkságon át a Skandináv-félsziget déli és középső részéig, illetve az Ibériai-félszigeten döntően anticiklonális hatások alakítják az időjárást, napos és erősebben felhős területek váltakoznak, jelentős csapadék nem fordul elő. Európa többi részén sekély ciklonok okoznak változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünkön nagy területen többnyire 16 és 22 fok között alakul, ennél hidegebbet Nyugat-Európa egyes tájain és a Skandináv-félsziget északi részén, melegebbet Törökországban és az Ibériai-félsziget déli vidékein mérnek. A Kárpát-medencében ismét megnő a csapadék kialakulásának esélye, hétfőn szórványosan, kedden már többfelé várható zápor, zivatar.

Ezek is érdekelhetik