Belföld

2014.01.03. 10:55

Újabb teher a bankokra

Csak a változás állandó, ezt évről-évre mindig megállapíthatjuk, s mivel a törvénygyárban 2013-ban sem volt pihenő, lássunk néhányat a termékekből.

Arany Gábor

Mind szélesebb réteget érinti, hogy kiszélesítik a családi kedvezményt. Az adórendszer egyik változásának körülbelül 250 ezer család örülhet, főleg a keveset keresők. A családi adókedvezményből családi kedvezmény lesz, mert a személyi jövedelemadó mellett már az egyéni járulékokból (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékból) is levonható lesz a gyerek után járó kedvezmény. Eddig hiába járt két gyerek után havi 20 ezer forint kedvezmény, ha például havi bruttó 100 ezer forintot kereső kétgyerekes egyedülálló anyának nem volt 20 ezer forintnyi adója, így nem tudta teljesen kihasználni a lehetőséget,

Ez évtől viszont már igen, mert a maradék 4 ezer forint adó levonható a 17 százalék, ez esetben 17 ezer forintos járulékból. A járulékokra is kiterjesztett családi kedvezményt először abból a bérből lehet levonni, amelyet január 10. után folyósítanak.

Tucatnyi kisebb módosítás érinti az adótörvényeket. Az első lakáshoz jutást könnyítik meg azzal, hogy nemcsak a 35 évnél fiatalabbak kérhetik az illetékre a 12 havi pótlékmentes részletfizetést, hanem mindenki. Ha a lakás, ingatlan vagy más vagyontárgy egyik házastárstól a másik nevére kerül vagy elválnak és megszűnik a vagyonközösség, a vagyontárgyak megszerzését nem terheli sem ajándékozási, sem vagyonátruházási illeték. A devizahiteleseket segíti, hogy adómentes lesz a bankok által elengedett tartozás. A bankok viszont új terhet kapnak, a hitelintézeti hozzájárulást. Ha a bank az általános kockázati céltartalékba helyezett összeget az év végéig visszavezeti az eredménytartalékba, akkor annak 19 százalékát be kell fizetnie az államkasszába, függetlenül attól, hogy nyereséges-e a bank, vagy sem.

A 2014-es adócsomag része, hogy január 1-jétől változik a népegészségügyi termékadó (neta), a közműadó, az energiaadó, a regisztrációs adó, a kata. Ez évtől a kivonatalapú szörpök kivételével a hozzáadott cukrot tartalmazó és legalább 8 százalékos cukortartalmú, illetve 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcs-, illetve zöldségtartalmú szörpök is a neta hatálya alá kerülnek, az adó mértéke literenként 200 forint.

A neta bevezetését egészségügyi indokokkal magyarázták. Úgy tűnik, ez nem mindig szempont, hiszen a pálinkafőzdéknek eztán nem kell külön üzlethelyiséget kialakítaniuk azért, hogy helyben kóstoltassanak és pálinkát adjanak el az utcáról betérő embereknek. Ugyanezt a lehetőséget kapják meg a szőlőbort termelők is.

Változik a közműadó is, a hírközlési vezetékek 200 kilométeres vezetékhosszig adómentesek lesznek (eddig 170 kilométerig 80 százalékos adókedvezmény volt), illetve megemelkednek az e fölött csökkenő mértékben figyelembe vehető adókedvezményekhez kapcsolódó vezetékhossz-sávok. Ezután csak az 500 kilométer feletti vezetékhosszra kell az adókötelezettség 100 százalékát megfizetni (jelenleg 300 kilométer a határ). Áfacsökkentés is les, de a bolti árakat aligha csökkenti: az élő- és félsertés áfakulcsát 27-ről 5 százalékra viszik le, amitől a feketegazdaság visszaszorulását várják, sokak szerint hiába.

Viszont adóemeléssel szembesülnek a nyugdíjas vállalkozók: nekik egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, amelynek összege 6660 forintról 6810 forintra emelkedik.

A keresetből élőket érinti, hogy a minimálbér és a szakképzetteket megillető garantált bérminimum is nő. Előbbi havi 98 ezer forintról bruttó 101 500 forintra, utóbbi 114 ezerről 118 ezer forintra. Ez nettóban havi 2000-2500 forint emelést jelent a gyermektelen vagy egy gyerekes minimálbért keresőknek. De nemcsak az ő bérük nőhet. A munkaadói, munkavállalói érdekképviseletek és a kormány 3,5 százalékos bérfejlesztési ajánlást fogalmaztak meg bár ez nem kötelező sem a verseny-, sem az állami szférában. A közmunkások bére a kormány ígéretei szerint 2,4 százalékkal, az inflációval megegyezően nő: bruttó 75.500-ról 77.300 forintra.

Az öregségi nyugdíjak, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is 2,4 százalékkal emelkedik.

Sokaknak segítség, hogy ez évtől a gyermeknevelési ellátásokkal összefüggésben a legfontosabb változás, miszerint a szülő a gyermek egyéves korától a gyed, illetve a gyes mellett időkorlát nélkül folytathat keresőtevékenységet. A terhességi gyermekágyi segély mellett azonban továbbra sem szabad munkát végezni, ahogy a gyet mellett is csak a gyermek 3 éves korát követően dolgozhat maximum heti 30 órában a szülő. Ha mindehhez hozzátesszük az említett ellátásokban részesülő munkavállaló alkalmazásához kapcsolódó szociális hozzájárulási adó (szakképzési hozzájárulás) kedvezményeket, akkor látható, hogy a gyermekvállalás kevésbé akadálya a munkavállalásnak.

A munkavállalókhoz hasonlóan az egyéni és társas vállalkozó a terhességi gyermekágyi segély tartama alatt, illetve a gyed tartama alatt a gyermek egy éves koráig, a gyet tartama alatt a gyermek 3 éves koráig nem folytathat személyesen tevékenységet, azaz nem vehet részt a vállalkozás munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!