Belföld

2013.02.25. 15:25

Történész Nagy Ferenc egykori kormányfő lemondó nyilatkozatáról

Zalaegerszeg - Áder János köztársasági elnök vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant. Magyarázatképpen egy elveszettnek hitt dokumentumot mutatott be.

Horváth A. Attila

Az államfő bejelentette, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal irattárában megtalálták Nagy Ferenc egykori kisgazda miniszterelnök 1947-es lemondó levelét, amelynek megírását zsarolással kényszerítették ki a kommunisták. Mekkora e levél jelentősége? - Káli Csabát, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettesét, a korszak szakértőjét kérdeztük.

- A történeti szakirodalomban rendszeresen szerepel a lemondó levél, a szakma tehát jól ismeri a tartalmát és kikényszerítésének körülményeit is. Közjogi értelemben valóban vitatható a Nagy Ferencet váltó Dinnyés Lajos kormányának legitimációja, ugyanis még a lemondás előtt, 1947. május 31-én beiktatták az új kabinetet. Ugyanakkor a lemondó nyilatkozat csak egy a kommunista fordulatot megelőző események közül, és talán nem is a legfontosabb - válaszolta Káli Csaba, aki a hatalomátvétel előzményei miatt helytállónak tartja azt a megállapítást, hogy bűnben fogant a rendszer.

Nagy Ferenc egykori miniszterelnök 1947-ben kikényszerített lemondó nyilatkozata, amelyet Áder János köztársasági elnök a kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapja alkalmából mutatott be a Sándor-palotában 2013. február 24-én. MTI Fotó: Beliczay László

Példaként említette a "köztársaság-ellenes összeesküvés" ügyét, amellyel Nagy Ferencet is megzsarolták a kommunisták. A halálos ítéletekhez vezető koncepciós per célja az volt, hogy csapást mérjenek a kormányzó Kisgazdapárt polgári jobboldali és paraszti centrumára. A kommunisták hatalomra kerülésének folyamatában nagy jelentősége volt továbbá az 1947. február 10-én aláírt párizsi békeszerződésnek, amelyben az szerepelt, hogy 6 hónap múlva megszűnik a Szövetséges Ellenőrző Bizottság magyarországi mandátuma, a Vörös Hadsereg pedig kivonul. Mivel a SZEB a szovjet politikai befolyás biztosításának fő eszköze volt, a hazai kommunista párt ezután felgyorsította az erőszakos hatalomátvételt.

- A sztálini diktatúrához vezető lépés volt Kovács Béla FKGP-főtitkár Szovjetunióba hurcolása, az 1947. augusztus 31-ei, durva csalásokkal lebonyolított kékcédulás választás, valamint 1948 nyarán a "megtisztított" szociáldemokrata párt beolvasztása az MKP-ba - folytatta a sort Káli Csaba.


A kommunizmus áldozatainak tiszteletére

Lentiben szerdán este öt órai kezdettel, a városi könyvtárban tartanak emlékülést a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. A helyi Honismereti Egyesület és a házigazda intézmény által közösen szervezett rendezvényen Tantalics Béla helytörténész, a civil szervezet titkára mond köszöntőt, majd Simon Márta, az egyesület elnökhelyettese tart előadást a magyarországi egypártrendszerű diktatúráról, míg az 56-os forradalom és szabadságharc után külföldre menekült Molnár István saját személyes élményein keresztül arról beszél, hogy milyen volt életük az 1950-es években.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!