Belföld

2012.10.31. 15:02

Felhős idő, borult ég, sok eső várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról csütörtök estig az ország és Európa területére.

MTI

Várható időjárás csütörtök estig

Eleinte a középső és északkeleti országrészben még lesznek erősen felhős területek, de átmenetileg itt is csökken a felhőzet. Estétől délnyugat felől újabb felhősödés kezdődik, reggelre beborul az ég, de északkeleten ekkor még vékony lesz a felhőzet. Ott foltokban köd képződik. Éjszaka a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, reggel a középső országrészben és a Dél-Alföldön is elered az eső. Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban a déli megyékben lesznek felszakadozások és némi napsütés.
   
Délelőtt még többfelé, később főleg északkeleten, keleten lesz eső, majd átmeneti szünet után délután főleg nyugaton és délen lehet ismét csapadék, elszórtan kialakuló záporok, zivatarok formájában. A déli, délkeleti szél éjszaka és csütörtökön napközben többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön viharos széllökések is lehetnek.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3, 8 fok között, északkeleten 3 fok alatt alakul.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön északon 7, 12, délen 13, 18 fok között valószínű.

 

Az időjárási helyzet Európában

Az 50. szélességi körtől északra több hullámban ciklonok vonulnak, ezért arrafelé változékony az időjárás. A Brit-szigetek felett örvénylik egy ciklon, amely miatt ott és az Északi-tengeren felhős, esős idő a jellemző, a délutáni hőmérséklet pedig 10 fok körül alakul. A Kelet-európai-síkság felett helyezkedik el másik légörvény, amelynek hatására ott sokfelé havazik, de a ciklon meleg oldalán ónos eső, eső is előfordul. A középpontjától nyugatra és északra hideg légtömeg az uralkodó, a csúcshőmérséklet ezért fagypont alatt alakul, attól délre és keletre viszont 5, 13 fokig melegszik a levegő. A Balkán-félszigeten és Közép-Európában egy köztes anticiklon épült ki, ahol csendes, késő őszi időjárás van, néhol azonban éjszaka előfordul gyenge havazás, hószállingózás. Errefelé kevéssel 10 fok alatt, délebbre, a Földközi-tenger partvidékén 15, 22 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ugyanakkor Délnyugat-Európában egy mediterrán ciklon mélyült ki, emiatt Spanyolországban már sokfelé esik az eső, és visszaesett a hőmérséklet. A ciklon gyorsan mozog északkelet felé, csütörtökön már a Kárpát-medence felett lesz, és sokfelé okoz majd esőt, illetve erős, viharos szelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!