Belföld

2011.12.03. 17:07

Kritikus, életveszélyes, sürgős

Január 2-án fogadja az első betegeket a Zala Megyei Kórház 700 millió forintból létrehozott sürgősségi centruma. Mit kínálnak, s mikor fordulhatunk hozzájuk?

Temesi Hilda

A jogszabály 53 féle tipikus kórképet sorol fel a sürgősségi osztály elsődleges feladatai között. Ide tartozik például a tüdőembólia, a méhen kívüli terhesség, a szeptikus állapot, mérgezés, s minden súlyos baleset - tudjuk meg dr. Nagy Tamástól, az osztály szakmai koordinátorától. E napok a felkészülés jegyében telnek, hogy a betegek zavartalanul vehessék igénybe azt a koncentrált szellemi és instrumentális kapacitást, amit a nap 24 órájában kínálnak számukra.

- Várunk néhány további fontos orvosi műszert és berendezést, épp most érkezett meg a kórházi informatikai rendszerrel kompatibilis vérgáz gépünk - halljuk.
- Emellett a csapatnak is sok még a teendője, meg kell ismerkedni az új típusú eszközök kezelésével.

Akadnak ugyanis olyan műszerek, berendezések, amelyekkel eddig még nem sűrűn találkoztak. A napokban kapják meg azt a speciális ultrahangkészüléket, ami ritkaságnak számít az országban. Különlegességét az adja, hogy olyan, hordozható állomással rendelkezik, amely önmagában is alkalmas mellkasi, hasi folyadék észlelésére, aminek életmentő szerepe lehet. Kardiológiai katasztrófa tünetei ugyancsak felfedhetők általa, továbbá alkalmas nagyerek és idegek áttekintésére. Továbbá: rendelkeznek olyan, mobil lélegeztető készülékkel, ami MR vizsgálat közben is alkalmazható. Erre eddig nem volt lehetőség. A sokszorosan sérült betegek szállításához öt traumaágy áll rendelkezésre, melyek közül kettő átröntgenezhető. Nem kell tehát feleslegesen mozgatni a balesetest a felvételek elkészítéséhez.

A csapat szakdolgozói frontja már közel teljes, a 61 betöltendő státuszból 54-re akadt dolgos kéz. Orvosokra még szükség volna, egyelőre négyen dolgoznak főállásban. A 24 órás ellátás, s a kötelező pihenőidők kiadása miatt azonban összesen 25 főre volna szükség. A létszám biztosítása érdekében félállásban foglalkoztatnak külsős kollégákat, ám emellett igen nagy szükség mutatkozik a kórház egyéb osztályain (traumatológia, belgyógyászat, kardiológia, intenzív) dolgozó orvosok szerepvállalására is.

- Hozzánk a beteg a saját lábán vagy mentővel érkezhet, mindkét esetben a triage (triázs), vagyis osztályozó pulthoz vezet az első útja - folytatja dr. Nagy Tamás. - Itt várja a triage nővér, aki speciálisan lépzett szakápoló vagy mentőtiszt. Az ő dolga, hogy a panaszok rögzítése és az életfunkciók felmérése után besorolja a beteget az öt sürgősségi fokozat valamelyikébe.

Az első kategóriába tartoznak az újraélesztést igénylő, kritikus állapotú betegek, az ő ellátásukhoz természetesen azonnal orvost biztosítanak. A másodikban közvetett életveszély áll fenn, a vénabekötést, vérgázvételt itt is haladéktalanul megkezdik, az orvosnak 15 percen belül kell érkeznie. Az első két csoporthoz tartozókat a sokktalanítóban látják el. A további kategóriák: sürgős, sürgető, nem sürgős, s az orvosnak 30, 60, 240 percen belül kell rendelkezésre állnia.

- Az 5. kategóriába sorolandók gyakorlatilag nem is sürgősségi esetek. Mégis, bizonyára lesznek olyan pácienseink, akik a háziorvos helyett keresik fel osztályunkat - veti fel dr. Nagy Tamás. - Esetükben a szabályzat szerint 4 órán belül kell orvost biztosítanunk. Nem célunk, hogy mindig demonstratívan kivárassuk a 240 percet, de ha telített az osztály, csak a valóban sürgős esetek után következhetnek.

Eddig nem kevesebb, mint 17 helyen zajlott a kórházban sürgősségi ellátás. Az új osztály révén ez a feladat jelentősen koncentrálódik, ám a centrum nem képes kiváltani valamennyi speciális szakambulanciát, s ez nem is cél. Továbbra is közvetlenül a kardiológiára szállítja a rohamkocsi az akut infarktusban szenvedőket, akiknek az azonnali katéterezés mentheti meg az életüket. A strok (szélütés) ugyancsak speciális vérrögoldó kezelést igényel, ami a neurológia stroke centrumában biztosított. A nem traumatológiai gonddal érkező gyerekeket ugyancsak közvetlenül a saját intenzív részleggel rendelkező gyermekosztályra érdemes vinni. A sürgős szemészeti problémák sem tartoznak köreikhez, ehhez speciális műszerekkel és szaktudással kellene rendelkezniük. Kivételt képeznek még a várandósok, továbbá a kemoterápiás kezelés mellékhatásaival küzdő daganatos betegek.

Tudakoljuk, mi alapján döntsük el, hogy a bajban a háziorvosi ügyelethez, vagy a kórházi centrumhoz forduljunk?

- A legcélszerűbb a józan paraszti észre hallgatni. A laikus is fel tudja mérni, hogy mely kórképek ellátásához szükséges a kórházi háttér és műszerpark. Amúgy 24 óránál tovább senki nem maradhat nálunk, hiszen a mi 12 ágyunk nem tartós bentfekvésre szolgál. A betegeink továbbkerülnek valamelyik kórházi osztályra,
szakrendelőbe, vagy egyszerűen hazamehetnek.

Ha rosszabbul lesz „átsorolják”

Ha rosszabbul lesz „átsorolják”

Újdonság az is, hogy a sürgősségin külön váró áll a betegek és a hozzátartozók rendelkezésére. A már „besorolt”, vizsgálat előtt álló betegek nővér felügyelete mellett várakoznak, hiszen állapotukban bármikor változás következhet be, ami indokolttá teszi az átsorolásukat. Mindez, rokonokkal teli váróban nehezen volna kivitelezhető. Természetesen ha gyermekről vagy elesett idős emberről van szó, egy kísérő azért jelen lehet mellette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!