Belföld

2011.12.07. 09:15

Közigazgatás-átalakítás - Zalának jó lehet

Az eredeti koncepcióhoz képest jelentősen, és a zalai települések többsége számára kedvezően változott a közigazgatás átalakítását célzó törvénytervezet. A módosított tartalom részben a zalai képviselők lobbijának köszönhető.

Gyuricza Ferenc

A törvénytervezet nyilvánosságra hozatala óta volt egy újabb fórum, Nagylengyelben. Itt Vigh László, az 5. számú zalai körzet országgyűlési képviselője elmondta: több módosító javaslat benyújtásával próbálnak újabb engedményeket elérni, a létszámhatárt 1500 főre, a települések számát pedig ötre csökkentenék.

- Nagyon örülünk ennek a változtatásnak, hiszen az eredeti elképzelés kezelhetetlen helyzetet eredményezett volna - mondja Horváth Ottó zalabaksai polgármester. - Esetünkben csak három jelenlegi körjegyzőség 29 települése tudott volna közös önkormányzati intézményt létrehozni. Fontosak voltak a képviselőink erőfeszítései, hiszen elsősorban Zala látta volna kárát az eredeti változatnak.

A lenti-letenyei körzet országgyűlési képviselője, Pintér László szerint, valóban főleg a zalai képviselők lobbijának köszönhetők a változtatások, minden lehetséges fórumon próbálták érveiket hangoztatni, amelyek - legalábbis a benyújtott törvénytervezet alapján - végül elfogadásra kerültek.

Az országban jelenleg a rédicsi körjegyzőséghez tartozik a legtöbb, szám szerint 12 település, mintegy 1900 lakossal. Bár az évek során az érintettek megtanultak alkalmazkodni egymáshoz, a székhelyközség polgármestere, Stokker Sándor úgy látja: az optimális településszám valahol az öt és a hét között lenne.

- Hiába alacsony a lakosságszám, rengeteg a hivatali ügy - fogalmazott a polgármester. - Minden községben kell tartani testületi üléseket, közmeghallgatásokat, szükség van helyi rendeletekre, vagyis az ügyek száma inkább a településekével arányos. Ahhoz, hogy a rédicsi körjegyzőségen a 12 település működőképes legyen, s hogy a közös intézményeinket is fenn tudjuk tartani, kiváló jegyzőre, felkészült hivatalnokokra, illetve a képviselőtestületek olyan kompromisszumkészségre van szükség, ami nem biztos, hogy mindenhol adott.

A közigazgatás reformja többek közt a járások rendszerének kialakítását is magába foglalja. Az elmúlt héten megtartott nagylengyeli fórumon Vigh László által elmondottakra hivatkozva lapunkban már írtunk arról, hogy megyénkben hat járást terveznek, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője, Rigó Csaba viszont úgy tájékoztatott bennünket: ez a kérdés egyelőre még nem eldöntött, sem a járások száma, sem a székhelyeik, sem pedig a pontos határaik nem ismertek. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Kaposvárott közben arról beszélt: az eredetileg tervezettnél akár már fél évvel korábban, azaz 2012. július elsejével létrejöhetnek a járási kormányhivatalok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!