Belföld

2011.12.18. 08:04

Körtefutár és tojás árus - Élelmes ötletekkel meg lehet élni

A megélhetési nehézségek, az élelmiszeriparban is jelentkező áremelkedések miatt mindinkább felértékelődnek a kistermelői szolgáltatások. Zalában több példát találunk erre, mi két olyan esetet vettünk alapul, melyek azt mutatják, hogy élelmes ötletekkel lehet eredményt elérni.

Benedek Bálint

A pogányszentpéteri Flinger Tamás körtefutárként járja be Nagykanizsa környéket. Főleg azoknak a  nyugdíjasoknak és családoknak szállítja ingyen a gyümölcsöket, akik a télen megkímélnék magukat a cipekedéstől. A kiváló ötlet három évvel ezelőtt pattant ki a 30 éves férfi fejéből, de akkor még csak a közeli ismerősök kaptak a friss körtéből és almából. Az egyébként egy nagykanizsai vállalat vevőszolgálatán dolgozó, Tamás apósának földjét nevezte meg bázisnak, ahol 15 almafa és 11 körtefa ontja a termést.

- A család öt kilónál többet soha nem evett meg, így általában ránk rothadt a termést - mesélte Tamás. - Viccesen meg is szoktuk jegyezni, hogy majd jó kis pálinka lesz belőle, de persze addig a műveletig nem jutottunk el.

A fiatalember luxusnak érezte, hogy az ízletes, a Zalában oly’ kedvelt barna színű alexander körte, illetve az idared és golden fajtájú alma szanaszét heverjen a földön. Úgy vélte, a kiváló küllemű és ízű gyümölcsökre biztosan lenne kereslet.

- Sokak nagyon lusták lesétálni a piacra, vagy ha le is mennek, biztosan nem cipelnek haza egyszerre több kilogrammnyi gyümölcsöt - folytatta Flinger Tamás. - Tapasztalatom szerint bár télen vágynak a vitaminra, a szupermarketek kínálatában azonban nem mindig bíznak, ezért gyakran gyümölcsök nélkül maradnak. A busszal közlekedő időseket és kismamákat érinti legjobban a probléma. Három kilogrammnál több súlyt cipelni rendkívül megterhelő, ezért vállaltam, hogy szombatonként a város területén belül bárhova kiszállítom a körtét és az almát. Autóval sokkal könnyebben mozgok, s gyümölcs árán kívül semmi mást, így a benzinköltséget sem számolom fel.

A fiatalember tudomása szerint a megyében egyedülálló körtefutár szolgáltatás a kiskanizsai Major Erika tetszését is elnyerte, hisz három hónapos kislánya, Makkai Zoé mellett a piacra nem tud elmenni.

- A párom rengeteg dolgozik, s amikor befejezi a munkát  minden bezár, ezért a kiváló megoldásnak tartom a kiszállítást - fogalmazott Erika. - A legjobban az alexander körtét szeretjük, de a golden alma is ízletes.

Tamás azt ígérte nem most hallottuk róla utoljára: állandóan pörög az agya, ötleteire ráadásul párja is vevő, így együttes erővel dolgoznak a kereset kiegészítésen.

A lispeszantedorjáni Kovács Zsolt évek óta foglakozik tojás árusításával. A fiatal gazdálkodó minden szükséges engedély birtokában, hivatalosan teszi ezt. Mint mondja, nemcsak a hatósági állatorvoshoz kellett kérelemmel fordulnia, de annak idején az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jóváhagyására is szükség volt.

- Akár ötven százalékkal is emelkedhet január elsejével a tojás ára - mondta a termelő. - A csirketenyésztőkre ugyanis egy új európai uniós jogszabály vonatkozik majd, amely a ketreces tojóállomány számára úgynevezett mélyalmos tartást ír elő. Már ez is jelentős drágulást hoz a piacon, s akkor még nem beszéltünk a takarmány árának növekedéséről, illetve a szintén jövő évben életbe lépő két százalékos ÁFA-emelésről.

A 2011-es esztendő elején végzett átfogó felmérések szerint Magyarországon mintegy 550 tojóstyúk-tartó telep létezett, melyeknek akkor körülbelül ötven százaléka nem felelt meg az előírásoknak. A jogszabályi változás nemcsak nagyobb mozgásteret ír elő - 550 négyzetcentiméter helyett 750-et kell biztosítani a tojók számára, de a ketrecek dőlésszögét és azok egymástól való távolságát is szabályozza. Emellett komoly előírások vonatkoznak a felszereltségre is, például minden ketrecben homokozónak és karomkoptatónak kell lennie. Ha a gazda nem tud ezeknek az előírásoknak megfelelni, kénytelen felszámolni az  étkezési tojás-termelést. Az átállásra a termelők ugyan 2012. júliusáig haladékot kaphatnak, a beruházási költségek miatt az áremelkedés azonban elkerülhetetlen. Az érdekvédelmi szervezetek úgy kalkulálnak, az átalakítás után egy csirke elhelyezése mintegy nyolcezer forintba kerül majd.

- A nyáron 25 forint körül volt a tojás darabjának az ára, most úgy harminc forint - mondja Kovács Zsolt. - Január elsejével akár 50 forint is lehet. A drágulás miatt a kereslet várhatóan jelentősen megnő a szabadtartású állománnyal rendelkező háztáji gazdaságok kínálata iránt, mint amilyen az enyém is, ránk ugyanis nem vonatkoznak az említett előírások.


Gyümölcs-biznisz kollégáknak (Benedek Bálint jegyzete)
A mesefigura, Gombóc Artúr a csokoládék megszállottja volt, jól tudjuk, mindenféle formájút és ízűt szeretett. Engem éppen ugyanilyen viszony fűz a gyümölcsökhöz. Lehet csonthéjas, bogyós, héjas, almatermésű és citrusféle egyszóval minden. A kollégáim is tisztában vannak a rajongásommal, mostanában őket is ellátom egy-egy szelet almával vagy körtével, néhány gerezd mandarinnal. Én vagyok az ő személyes futáruk, de nagy szerencséjükre még nem pénzért teszem.




Helyi termék rovatunk itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!