Belföld

2011.10.11. 16:29

Az ombudsman az iszapos városban

Devecser - Kárenyhítés, zöldkár, melléképületek pótlása - ezekkel az ügyekkel keresték fel az állampolgári jogok biztosát vörösiszap-károsultak. Nagy volt az érdeklődés.

Németh F. Bernadett

Emberi jogok nem sérültek a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az újjáépítés során - derült ki kedden. A megállapítást dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tette az iszapos városban, miután ismertette azokat a panaszokat, amelyek a károsultaktól érkeztek hivatalához. Előzőleg 33-an éltek írásbeli kifogással a katasztrófát követő kárrendezéssel, újjáépítéssel kapcsolatban.

Kedden tíz órától a polgármesteri hivatalban három jogász tartott helyi panaszfelvételt: az eredetileg tervezett négy meghallgatás mellett húsz család jelentkezett még panasszal. Valamennyit kivizsgálják és lehetőség szerint megoldást keresnek rájuk, mondta sajtótájékoztatóján Szabó Máté. Ismertette: ebben az évben komplexen vizsgálják a katasztrófákat (így például az árvízi helyzeteket), aminek egyik oka az ajkai zagytározónál bekövetkezett tragédia. Utóbbinál az emberi jogok nem sérültek, jelentette ki.

A vörösiszap-károsultak a kárenyhítéssel, ingatlanokkal, anyagi igényekkel kapcsolatban adtak elő panaszt, így például, hogy az egyik bank elengedte a hitelt a károsultaknak, a másik nem. Ebben az esetben az ombudsman hivatalának  nincs joga intézkedést kérni, hiszen magánszféráról van szó, ahogy az egészséget terhelő környezeti hatásokkal sem tud mit kezdeni - ezeket az észrevételeket továbbítják a környezetvédelmi ombudsmannak. Szabó Máté megjegyezte: szükség lenne áthidaló jogszabályokra, amelyek a normális és a katasztrófahelyzet között képeznének hidat, ezt elődei is szorgalmazták.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere természetesnek tartotta, hogy egy ekkora katasztrófánál, ilyen volumenű kárenyhítésnél vannak panaszok. A katasztrófa több mint 300 devecserit érintett, ebből a 30-40 panaszos jó arány.

Tili Károly, Kolontár polgármestere leszögezte: a település megerősödve jött ki a tragédiából, amit az is bizonyít, hogy csupán 11 család, 35 fő hagyta el a falut. Devecserben ez a szám 200 felett van, tudtuk meg Toldi Tamástól.

Dr. Muhoray Árpád, az újjáépítési katasztrófavédelmi törzs parancsnoka beszámolt arról, hogy az utolsó épület bontását kedden kezdték el.

Dr. Szabó Máté az elöljáróknak és a katasztrófavédelmi parancsnoknak ombudsmani ezüst emlékérmet adott át a kihelyezett panasznap emlékére. Az érmen Szent György győz a sárkány felett.

 Dosszié a katasztrófáról itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!