Belföld

2011.09.30. 15:10

Páva Zsolt leállított minden politikusi jutalmazást

Pécs polgármestere leállított minden politikusi jutalmazást - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a pécsi polgármesteri kabinetiroda arra reagálva, hogy az MSZP pécsi szervezetének elnöke szerint a napokban kipattant "jutalombotrány" csak figyelemelterelés.

MTI

Nyőgéri Lajos szocialista politikus pénteki sajtótájékoztatóján - miután Páva Zsolt fideszes polgármester nyilvánossá tette a volt helyi önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét - azt mondta: a pécsi városvezetés olyan gyakorlat miatt kiált ügyészségért, bíróságért, amelyet maguk is alkalmaztak, alkalmaznak, s amelyet más fideszes városokban is alkalmaznak.

A szocialista politikus közlése szerint 2009 és 2011 között, Páva Zsolt polgármestersége alatt, mintegy 856 millió forint jutalmat osztottak ki, Nagy Csaba alpolgármester pedig 2009-ben és 2010-ben 2,5 millió forint jutalmat vett fel.

Az MSZP pécsi elnöke hozzátette, hamarosan nyilvánosságra hozzák a Páva Zsolt által 1990 és 1994 között alpolgármesterként felvett, továbbá az általa 1994 és 1998 között polgármesterként jóváhagyott jutalomkifizetéseket. Nyőgéri Lajos szerint figyelemelterelés zajlik, mint mondta, a városvezetés "meg van zavarodva" a Pécsi Vízmű ügyében várható nagy összegű kártérítés miatt.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda az elhangzottakra úgy reagált: Páva Zsolt (Fidesz) polgármesterként 2009-ben összesen bruttó 34 millió forint értékben engedélyezett köztisztviselői jutalmat, egyúttal leállított mindenféle politikusi jutalmazást. A közlemény szerint sem ő, sem pedig az alpolgármesterek nem vettek fel jutalmat.

Nagy Csabának, Pécs egyik fideszes alpolgármesterének könyveléstechnikai hiba miatt valóban történt
jutalomátutalás három esetben, összesen 908 ezer forint értékben, amelyet bankszámlakivonatokkal bizonyíthatóan karitatív szervezeteknek utalt át - írta a kabinet. A közlemény szerint 2010-ben nettó 112 millió, idén pedig 29 millió forint köztisztviselői jutalmat fizettek ki Pécsett.

Páva Zsolt polgármester pénteken tette nyilvánossá a pécsi volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét. A listához csatolt közleményében ezt azzal indokolta: a pécsiek "megérdemlik, hogy tudják", hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték. Hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent és a városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5; Kunszt Márta 7,3; Tóth Bertalan 3,4; Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!